– Min første plan er å avlegge fagprøve. Men jeg skal helt klart ta mer utdanning etterpå, erklærer Ida.

Ditt favorittbrød skaper nye karrierer

Skrevet for Bakeriet Mo i Rana
17.11.2020 19:00

Ida Mari Grøftrem (20) og Niklas Olsen (19) er morgendagens fagarbeidere. Hun: Konditor. Han: Baker.

For noen er valg av yrkeskarrierer et resultat av en barndomsdrøm. Slik er det ikke med Ida og Niklas. Men valg av yrkesvei er heller ikke noe resultat av tilfeldigheter. 
 
Liker tempoet

– Jeg likte å bake da jeg var unge, men jeg så aldri for meg at dette kunne være noe yrkesvalg. Den tanken slo meg ikke før jeg kom på videregående skole, forteller Niklas. 

Han vurderte først å ta svennebrev innenfor kjøttfaget, men fant ganske raskt ut at dette ikke var noe for ham. Og etter noen måneder som lærling på Bakeriet, trives han veldig godt.

– Det er flere grunner til å trives. Miljøet er veldig godt her, og det er viktig. Og det er godt å være med på å skape noe. Og så er det noe med tempoet som jeg trives veldig godt med. Det er rolig, på en måte, selv om vi har fulle arbeidsdager og har nok å gjøre. Timene går veldig fort, mener han.

– Jeg liker ikke å se flere år frem i tid. Min første plan er å avlegge fagprøve, så tar jeg resten etter den tid, sier Niklas.

 

Et personlig preg

Ida gikk på videregående skole i Mosjøen på restaurant- og matfag. Hun var mest av alt bestemt på hva hun ikke ville bli. 

– Jeg ønsket ikke å bli kokk, det var jeg ganske klar på. Og jeg har alltid likt å bake, men kunne egentlig heller ikke tenke meg å bli baker av yrke, resonnerer hun. 

– Ble konditorfaget en slags kompromiss?

– Ja, kanskje, men det er ting ved konditorfaget jeg liker veldig godt. Bakeriet preges av stor og tung produksjon der mye av arbeidet utføres maskinelt. Her i konditoriet er vi mer preget av håndarbeid, og her får vi nesten et personlig forhold til hver eneste kake. Det liker jeg veldig godt, sier hun. 

– Hvor ser du deg selv om ti år?

– Det vet jeg ikke. Men jeg vet at jeg frem til da skal ta mer utdanning. Og at jeg aller først skal ta fagprøve og svennebrev som konditor, sier hun.

– Jeg liker ikke å se flere år frem i tid. Min første plan er å avlegge fagprøve, så tar jeg resten etter den tid, sier Niklas. 

– Min første plan er å avlegge fagprøve. Men jeg skal helt klart ta mer utdanning etterpå, erklærer Ida.