For Steinar Sivertsen har det blitt en livsstil å jobbe når andre har fri. – Jeg trives med at det ikke er så mange andre her, for da har jeg bedre kontroll med kvaliteten på arbeidet, mener han.

Ditt favorittbrød er
bakt med stolthet

Skrevet for bakeriet
11.11.2020 20:01

Steinar Sivertsen (62) er veteranen som har jobbet 45 år som stolt baker ved Bakeriet – 32 av disse årene på natt. Men han nekter å fortelle hva som er hans eget favorittbrød.

Når din egen arbeidsdag er ferdig, du har spist middag, sett Dagsrevyen og føler stillheten senke seg – da er det dagen for alvor tar til for Steinar. 

– Det har blitt en livsstil, dette å jobbe på kvelder og natt, og jeg har lært meg å trives med det. Den unormale døgnrytmen har jo hatt en pris, selvsagt, for eksempel at jeg naturligvis har vært litt asosial sammenliknet med andre, men ting går mye bedre nå enn for noen år siden, mener han. 

Trives med å ha oversikt

Det er flere grunner til at det er lettere å jobbe nattskift i dag enn for få år siden. For det første er ikke den skjeve døgnrytmen like ekstrem i dag, ettersom nattskiftet starter tidligere på kvelden. Dessuten har de to ungene hans flyttet hjemmefra, sånn at ikke den dårlige samvittigheten for livet der hjemme er like sterk. Slik kan han bedre nyte de timene han tilbringer på jobb. 

Saken fortsetter under bildet.

Etter 45 år har Steinar Sivertsen opplevd oppturer og nedturer. Én erfaring står særlig sterk: – Ut av kriser oppstår det nye muligheter!

– Jeg er nesten alene på skiftet, og det trives jeg med. Jeg føler ikke at jeg har mange andre som flyr rundt meg, og jeg har bedre kontroll over det som skjer, og på kvaliteten på det arbeidet som utføres, sier han – og det er også nettopp derfor han nekter å fortelle hva som er hans eget favorittbrød. 

– Nei, det kan jeg ikke si noe om. Hvis jeg forteller hva jeg liker best, blir det jo lett også oppfattet slik at jeg liker de andre dårligere. Sånn kan det ikke være. Jeg legger sjela mi like mye i alle de brødtypene vi lager, sånn vil jeg gjerne at folk «der ute» skal oppleve alle oss som jobber her, sier han. 

Den store endringen

Han har ikke nøyaktig antall, men anslår selv at han har hatt seks fraværsdager i løpet av sine 45 år som baker. Og så er han nøye med å understreke at han ikke har jobbet hele yrkeskarrieren sin i Bakeriet. 

Saken fortsetter under bildet.

– Jeg legger sjela mi like mye i alle de brødtypene vi lager, og sånn vil jeg at folk skal oppleve alle oss som jobber her, sier Steinar Sivertsen. 

– Jeg begynte her i mars 1976, men hadde et opphold fra 1987. Da flyttet vi sørover, og bodde i Oslo og på Lillestrøm. Det var ei grei erfaring, men etter ei stund mente kona at nok var nok. Da fikk jeg jobben tilbake her, sier han. 

– Hva er den største endringen du har vært med på i løpet av årene i Bakeriet?

– Brannen i 1989, uten tvil. Det var dramatisk, men etter brannen ble jo hele bakeriet bygd opp på nytt, med nytt utstyr. Det var som en helt ny verden. Ut av krisen oppsto det nye muligheter, sier han, og bruker dette som en påminnelse for både nåtid og fremtid: 

– Ut av en krise kan det oppstå nye muligheter.