Det skjer utrolig spennende ting i Mo i Rana

– Det er nok den byen med størst vekstpotensial de nærmeste årene. Markedet fremover kommer til å stige markant. Vi merker at boligene selges betraktelig hurtigere nå enn på samme tid i fjor, sier daglig leder i Aktiv Eiendomsmegling Tomi Christian Johansen.


Han trekker frem endringer i markedet og at det er mer rift om de boligene som legges ut. En ny trend er også at både private og større investorer har fått opp øynene for Mo i Rana for å investere i eiendom.

– I forrige uke solgte jeg en bolig til en Freyr ansatt som flyttet hit fra Kina i forbindelse med et treårs engasjement på fabrikken, forteller Tomi Christian.

Høyt under taket

– Her i Aktiv Eiendom praktiserer vi en høy grad av frihet under ansvar. Du får tildelt verktøy i begynnelsen, men du må utvikle dem selv slik at du blir rå på det du holder på med.

Som leder er det viktig for han å ha gode samtaler med arbeidskollegaene, de hverdagslige samtalene der kan man spørre om hvordan det går. Det trenger ikke bestandig være jobb relatert.

Saken fortsetter under bildet.

STOR TAKHØYDE: God kjemi og stemning på kontoret er viktig for Marthe Unhjem og Tomi Christian Johansen.

– Det er jo det som gjør at man blir virkelig kjent. Noe annet som er kjempeviktig er å ha det høyt under taket, det skal være lov til å si sin mening og bli hørt.

Jobb smartere

Han trekker frem viktigheten av å ha en seleksjonsprosess, slik at man gjør de rette oppgavene til rett tid. Det handler om å tenke gjennom hva som gir maksimalt utbytte akkurat nå og hva som ikke gjør det og så velge bort ut ifra det.

– Jeg forstår det ikke når folk sier at de aldri har tid. For du har egentlig tid, det er bare at du må lære deg å jobbe smartere.

Han trekker frem verdien av å fullføre en oppgave før det fyres løs på neste. Da etterlates ingen løse tråder selv i de hektiske dagene.

– Det er fint at man har simultankapasitet, men det gjør deg mindre effektiv.

Fikk en vekker

Johansen var kommet tilbake til Tromsø etter noen år i Trondheim, ledet meglerkontoret hos DnB og solgte over hundre boliger i året. Livet smilte, men suksessen gav ikke den samme gleden lengre. En dag på vei til jobb kjente han på at det var nok.

Saken fortsetter under bildet.

FULL GASS: Tomi trives best med mye arbeid og sier fremtiden ser lys ut.

– Jeg sto lenge i lyskrysset og hadde lyst til å kjøre til høyre og bort fra jobben. Det var noe jeg ikke hadde kjent på før, jeg sa til meg selv at dette gidder jeg ikke mer. Så jeg sa opp jobben og flyttet sørover til Mo i Rana.

Ny kurs

– Jeg startet Aktiv Eiendomsmegling midt i pandemien, sammen med litt studier ved siden av. Nå vokser selskapet, men ambisjonen er fortsatt å ha fornøyde kunder og at de ansatte skal har en fin arbeidshverdag. Målet er ikke å være størst, men best på det vi holder på med og det vil kundene våre nyte godt av.

– Fritiden bruker jeg på kampsporttrening i min lille garasje, eller sammen med familien – vi er alle glade i fart og spenning, ler Tomi.

Saken fortsetter under bildet.

TRENING: Tomi Christian Johansen trener kampsport i garasjen.

Og han har gjort alvor av studiene. Et møte med Elling Finnanger i forbindelse med tiden i Notar gjorde virkelig inntrykk på Johansen. Nå studerer han for å bli mental trener, i regi av NTNU og Olympiatoppen.

– Det passer veldig bra i jobben som megler. I tillegg har jeg lyst til å jobbe med det på si etter hvert og kanskje på heltid en gang i fremtiden om jeg får muligheten til det. Planen er å studere innen psykologi nå til høsten. Det vil gi meg muligheten til å endre karrierevei om noen år, men først skal jeg bruke mer tid her med Aktiv. Den veksten og positiviteten som er i byen nå er helt nydelig og utrolig spennende å være en del av, smiler han.

Den finske arven og nysgjerrigheten

Foreldrene hans flyttet fra Finland til Kirkenes rett før han ble født, og han beskriver en oppvekst i en skikkelig arbeiderklassefamilie. Med faren som jobbet med gruvearbeid i et tøft yrke og moren på hotell.

– Det kan jo mange her på Mo i Rana relatere til. Når man vokser opp i en industriby blir du formet av det. Man blir vant til å klare seg selv og det var tøffe tak inni mellom.

Han har en forkjærlighet for italienske kjøretøy og til sommeren skal han kjøre fra nord til sør i Finland på en klassisk Ducati som er så slitsom å kjøre at han anslår han greier maks 100 km pr dag. Johansen har et ønske om å gjøre et dypdykk i hvorfor Finland er kåret til det beste landet i verden å bo i to år på rad.

– Den turen jeg skal ut på er egentlig en studietur. Jeg skal ta med kamera og har gjort masse research. Jeg skal snakke med folk, filme og oppleve rare ting. Det blir en liten dokumentar som jeg kan se på senere i livet.