UNIK BURGER: Kokken Robert Nimrodsson viser stolt frem burgeren Amerikanern. Som - til tross for navnet - er laget av kjøtt fra lokalt, norsk urfe. Foto: Kathrine Sørgård

Den skjulte gourmet-
perlen i havgapet

Skrevet for EMAUS PUB OG SPISERI
16.06.2020 17:43

De elsker kortreist mat og er fullstendig hektet på øl. Emaus Pub og Spiseri på Lovund er beviset på at lokale råvarer skaper magiske opplevelser.

Du vet at Helgelandskysten er unik. Du har skjønt at øyriket rommer utallige og uforglemmelige opplevelser. Du har fått med deg at du kan dra til Lovund med ferge eller hurtigbåt. Men visste du at et gammel storbåtnaust rommer 200 typer øl og en burger basert på norsk urfe?

Saken fortsetter under bildet.

DEILIGE DESSERTER: På Emaus Pub og Spiser jobber det dedikerte fagfolk som hele tiden streber etter å skape det lille ekstra. Som denne, en lokal smaksbombe av en rabarbra-terte.

Ikke det? Da er du en av mange som har noe stort i vente. Emaus Pub og Spiseri har nemlig blitt den ”hemmelige” gourmet-plassen som stadig flere snakker om. Men for eier og daglig leder Asle Lyngøy er det ikke snakk om magiske formler:

 EKTE KJÆRLIGHET

– For oss her ute er det temmelig enkelt. Menyen vår skal reflektere miljøet vi befinner oss i: Rent, uforfalsket, ekte og med en stor porsjon kjærlighet knyttet til hevdvunne tradisjoner. Håndverk går aldri av moten.

Saken fortsetter under bildet.

EKTE OPPLEVELSER: Emaus Pub og Spiseri på Lovund har frem til nå vært en godt bevart hemmelighet. Nå kan du få oppleve magien som skapes med kortreist mat og et magisk utvalg av øl.Det begynte i det små, men en litt forvirrende blanding av butikk, elektrikerfirma og kafé. I dag handler Emaus Pub og Spiseri utelukkende om å rendyrke smak og opplevelser. Dette er fortellingen om gründere som har tatt eierskap til den lokale historien og har et brennende ønske om å servere den til deg – i en moderne versjon.

SAMMEN BLIR DE GODE

Og som i mange historier, handler det litt om lykkelige tilfeldigheter. Om en bonde på naboøya Austbø som aler opp norsk urfe. Unikt storfe som danner grunnlaget for Emaus sin legendariske burger.

Saken fortsetter under bildet.

LOKALE VERDIER: Kjøttet til den legendariske Emaus-burgeren kommer fra norsk urfe som er alet opp på naboøya Austbø. Foto: Kathrine Sørgård

Det er fortellingen om Kvarøy Saltsyderi som leverer uforlignelig havsalt. Det handler om kaffen fra På Træna Kaffebrenneri. Melka fra bonden på Onøy. Whiskyen og gin’en fra Myken. Og spekeskinka fra Kvarøy som er lagret i to år.

– Det normale er jo å tenke at vi befinner oss ute i periferien, hvilket vi jo gjør. Men i denne sammenhengen har vi også blitt en pulserende sentrum, sier Asle Lyngøy.

Saken fortsetter under bildet.

NYTT AV ÅRET: KortBein (Shortribs) av egenrøkt lokalt storfe med syltede grønnsaker og dijonpotetsalat. Amerikansk BBQ på kortreist vis.

Et sentrum hvor Emaus Pub og Spiseri kan dra nytte av alle de lokale og oppfinnsomme produsentene som skaper merverdi. Med ett har du fått et bærekraftig økosystem hvor alle de ulike aktørene spiller hverandre gode.

ØL-PARADISET

Det er også derfor du finner 200 ulike øl-typer hos Emaus. Hvilket ikke er en selvfølge siden eieren, i følge ham selv, hater øl. Eller, for å si det på en annen måte, aldri fikk sansen for den tradisjonelle halvliteren med pils.

– Så fikk jeg smake på øl fra en lokalt mikrobryggeri. Der og da ble jeg solgt.

Saken fortsetter under bildet.

SMAKEN AV HAV: Emaus Pub og Spiseri tilbyr et bredt utvalg av gode drikkevarer, her er det noe for en her smak.

Asle startet med å få lage sitt eget Stran-øl hos et bryggeri Trondheim. Så ballet det på seg. Egentlig skulle han ha stoppet med 50 typer øl. Det ble 200. Men heller ikke det er helt korrekt:

– Kommer du innom skal jeg nok klare å finne frem 250 typer, blant annet ulike typer juleøl.

ØLPANKOPANERT LANGE

Tar du en kikk på menyen, så forteller den ganske så mye:

A la carte har blitt til ” I frå kartet”. Fish and chips er forvandlet til Fesk&Kjipps, hvor fisken er en ølpankopanert lange.

Saken fortsetter under bildet.

HAVETS MAGI: På Lovund handler det ikke bare om kortreist mat, men også ureist mat. Som dette, en pannestekt langerygg med ertepuré og løk.

Men det stopper ikke der. For staben på Emaus vil alltid videre. Derfor har de en kokk som fulgte sine drømmer om å bli konditor. Han videreutdannet seg blant annet i Stockholm hos noen av de beste i Skandinavia for å studere praliner og kaker. Dette er i dag delikatesser som hører inn under varemerket #LOVEund.

Saken fortsetter under bildet.

SØTE FRISTELSER: Emaus Pub og Spiseri kan tilby en vidunderlig blanding av himmelske kaker og desserter.FORTRYLLENDE LIDENSKAP

Og det er derfor Emaus kan tilby nettopp hjemmelagde praliner med fyll basert på lokale bringebær og rips. Eller en fortryllende rabarbra-terte. Det er den samme fandenivoldske innstillingen som gjør at de også kan skape magi hvis et selskap ønske noe spesielt på menyen.

Saken fortsetter under bildet.

SMAKFULL KUNST: Praliner og kreative godsaker er basert på lokal kompetanse og råvarer.Dette er magiske opplevelser som markedsføres under navnet #LOVEund. Foto: Kathrine SørgårdLidenskapen førte også til at de hentet en tønne whisky fra brenneriet på Myken og plassere den midt i puben. Der fikk den kjærlig omsorg og oppdragelse fra ansatte, gjester og artister som var innom.

– Nå er tønna tom, men vi har fylt den med stout og er helt overbevist om at vi her kommer til å skape en ny klassiker, sier Asle.

Saken fortsetter under bildet.

IVRIG GRÜNDER: Asle Lyngøy brenner for å skape merverdi av lokale råvarer og hente inn ekte produkter for lokale produsenter.KUNDENE ER SJEFEN

Men til sjuende og sist, så nytter det ikke med verdens beste meny og unike råvarer, hvis ikke stemningen er der. Hvilket er noe Asle har lagt vekt på fra dag én:

– Det handler om tre ting: Service, service og service. Vi skal skape en romslig og hjemmekoselig stemning som gjør at du får lyst til å komme tilbake og – ikke minst – anbefale oss til venner og bekjente.

Du kan lese mer om Emaus Pub og Spiseri her.