Slik skal det gjøres: Kommunikasjonssjef Toril Haltbrekken hos SHMIL viser frem korrekt bruk av søppelsekk. – En blank sekk gjør det mulig å raskt slå fast hva den inneholder.

Blanke sekker
gir bedre miljø

Vær bevisst når du rydder på loft og i kjeller. Det øker sikkerheten og gir SHMIL en enda bedre sjanse til å gi avfallet ditt økt verdi.

– Det viktigste du kan gjøre er å bruke blanke sekker, sier kommunikasjonssjef Toril Haltbrekken i Søndre Helgeland Miljøverk IKS (SHMIL).

VIL UNNGÅ MERARBEID
For med blanke sekker kan medarbeiderne på mottaket raskt danne seg et inntrykk av hva som befinner seg inne i dem. Det faktum at noen ikke alltid er like flinke til å kildesortere, har også ført til at man har funnet poser med matavfall i Fretex- containere. Dette fører da til at hele containeren må kastes, noe som er dårlig miljøpolitikk.

–Sorte sekker må sprettes og sorteres på stedet. Det medfører et betydelig merarbeid for deg som kunde, sier Haltbrekken.

Saken fortsetter under bildet.

VIKTIG SORTERING: – Skal vi alle kunne være med på å skape et bedre miljø, er det viktig at vi sorterer avfallet så nøye som mulig. Blant annet ved å sørge for at elektriske artikler blir lagt på rett plass, sier Toril Haltbrekken.

KLAR ØKNING
Denne våren og sommeren har SHMIL merket at kundene har pusset opp hjemme. Det har kommet inn mye gammelt treverk, klær og gamle ukeblader. For må unngå at det dannes lange køer er det viktig at folk overhoder grensen som er satt på 33 kubikkmeter per leveranse. Og med tanke på smittevern har de ansatte heller ikke anledning til å hjelpe deg med å losse.

SMART Å PLANLEGGE

– Så er det lurt å ta en titt på hjemmesiden vår, hvor du kan se hvordan mottaket vårt er organisert. Da kan du sortere avfallet ditt før du laster tilhengeren i rett rekkefølge, noe som gjør at du sparer betydelig tid når du losser av, poengterer Haltbrekken.

Saken fortsetter under bildet.

BRANNFARLIG: – Selv små batterier kan skape store branner hvis de kommer inn på feil sted på et avfallsanlegg, sier Torill Haltbrekken

BATTERI-ALARM
Et annet, og særdeles viktig poeng, er at du som kunde ikke må kaste batterier i restavfallet. Hver uke starter det minst én brann på et norsk avfallsanlegg som er forårsaket av at batterier havner på feil plass.

– Kaster du en kalkulator, så ta ut batteriene først. Disse leverer du enkelt på din lokale butikk eller separat på gjenvinningsstasjonen, understreker Haltbrekken.


Som en lokaleid bedrift er SHMIL opptatt av å stadig forbedre sine rutiner, bli mer effektive og sørge for at miljøet blir grønnere. For det er store verdier som kan hentes ut av det som blir kastet.

SKAPER LOKALE VERDIER

– Det er fort å tenke at dette er bare søppel, men for oss er dette ressurser som kan brukes på nytt. Hvis vi alle gjør en liten ekstra innsats, kommer vi veldig langt videre, mener Haltbrekken.

SHMIL har i dag rundt 30 medarbeidere, men de generer langt flere arbeidsplasser i kraft at de har kontrakter med underleverandører som blant annet sørger for transport.