Kulturen styrer oss. –Jeg er takknemlig for at vi har hatt mulighet til å spille teater også i denne vanskelige tiden. Are Nakling, direktør Nordland Teater.

ÅRET DA KULTUREN BLE VIKTIG IGJEN

Et år med pandemisk nedstenging har fått stadig flere til å kjenne på at kulturen er limet i lokalsamfunnet. Dypt i oss finnes et behov for opplevelser sammen med andre.

2020 var året hvor Nordland Teater skulle feire 40 år som regionteater. Det begynte da også veldig bra. «Ei hand å holde i» og Vinterlysfestivalen med 15.000 besøkende. – Vi hadde jo store planer for resten av året også, sier direktør Are Nakling.

 

VIRUS-SJOKKET

Men 12.mars i fjor måtte ledelsen ved teateret kaste seg rundt for å takle de sterkeste og mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid.

– Det innebar kanselleringer, utsettelser, omprogrammering, nye kontraktsforhandlinger, usikker økonomi og en helt ny arbeidshverdag, sier Nakling.

Nordland Teater måtte bare rulle inn den røde løperen og avlyse premieren på Solaris to dager etter nedstengingen av landet 14. mars. «Moby Dick» som skulle ha premiere på den prestisjefylte Festival d’ Avignon i juni 2020 ble flyttet til Mo i Rana i september, mens turneen ble utsatt til 2021. Samtidig hadde «Giedtine – hvem eier vinden» premiere i Mosjøen.

 

«Moby Dick» ble rangert som en av årets beste teateropplevelser i 2020: Så imponerende utført og så visuelt ambisiøst at man mister pusten, ifølge anmeldere! Foto: Christophe Loiseau

 

KREATIV SLALOM

Aldri før hadde de visst så lite om den nære framtiden. Det hindrer dem likevel ikke fra å gjennomføre fire turnéer, planlegge stor Vinterlysfestival og lansere nye forestillinger.

– «Så som i himmelen» har kjørt slalom i februar og mars mellom spillestedene fra Tromsø til Mosjøen.

Vi har gjort endringer i turneoppsettet etter hvert som nye restriksjoner har gjort seg gjeldende enten lokalt eller nasjonalt, sier Nakling.

 

Å sette opp musikalen: «Så som i himmelen» var nesten en umulighet i en pandemi – men for en suksess. Vi vil ha mer! Foto: John Andre Aasen

Som leder i en slik situasjon har det dukket opp mange utfordringer. Den første handlet om informasjon:

– Det var helt avgjørende at vi klarte å få ut daglig informasjon, samtidig som den hele tiden skulle være korrekt. Det var ikke alltid like enkelt når situasjonsbildet kunne endre seg fra time til time, sier Nakling. Han berømmer publikum for tilliten.
– Uroen påvirker oss alle, kanskje også på måter vi ikke overskuer. Likevel er det et sug etter fellesopplevelser i teateret. Ta «Så som i himmelen», som handler om å leve livet fullt ut på alle plan; den speiler mennesker, lokalsamfunn og tidsånden. Slik sett kunne timingen ikke vært bedre. Det beklagelige var at langt flere burde fått opplevd magien, reflekterer direktøren.

 

ENESTÅENDE MEDARBEIDERE

Han er også dypt imponert over det arbeidet staben på teateret har lagt ned under helt ekstreme forhold:
De har vist et pågangsmot og evne til omstilling som har vært beundringsverdig.

Nordland Teater har, i motsetning til flere av sine kolleger, klart å opprettholde driften. Nå jobber de også hardt for å være klare til den dagen Norge kan gjenåpne.
Vi bygger en ny «black box» for ungdommen, som skal stå ferdig til sommeren. Rugekassa, som vi sier internt, blir et synlig bevis på at Nordland Teater tar ungdommen på alvor. Her vil de få utvikle seg selv og sine kreative evner.

 

Black Box, eller Rugekassa, som Nordland Teateret sier internt, blir et synlig bevis på at de tar ungdommen på alvor. Den skal stå ferdig til sommeren.

 

POSITIV FORANDRING

Formålet til Nordland Teater er å være en samlende kraft i nordlandssamfunnet. Vi skal videreutvikle kulturlivet og inspirere til en positiv forandring i livet til innbyggerne, understreker Nakling.

Og er det noe det siste året virkelig har understreket så er det nettopp at kultur betyr så uendelige mye, både for den enkelte, men også for små og store lokalsamfunn.
– Tilbakemeldingene fra publikum og utsolgte forestillinger er bevis for at livene våre handler om mer enn jobb, mat og søvn, sier Nakling.

For vi trenger alle kunsten. Og kulturen. Lokalrevyer, korpsøvelser, korsamlinger, konserter og bandøvinger.

 

DET RØDE HJERTET er en tradisjon under Vinterlys hvert år. I 2020 lyste det opp over en lengre periode i vintermørket. Et symbol på  kjærlighet og omsorg, som takk for at vi får være ditt teater.

 

DE MAGISKE ØYEBLIKKENE

Nakling, som har vært direktør i 23 år, blir fortsatt like bergtatt av den magien som oppstår mellom sal og scene. Disse unike øyeblikkene hvor du må være til stede for å få med deg det som skapes der og da:
Det er i slike øyeblikk at gåsehuden kommer. Det er da du får betalt for alt arbeidet som har blitt lagt ned i forkant.

Selv ble han en «frelst» teatermann da han selv ble vitne til Frode Rasmussens briljante Dario Fo-oppsetninger.

 

SAMMEN ER VI STERKE

Som leder er Nakling opptatt av å tenke langsiktig, være med på å skape visjoner. Han ønsker å motivere og skape samhandling:

Skal en bedrift lykkes må alle spille på lag. Vi må gjøre hverandre gode. Når all den tunge kompetansen hos Nordland Teater går opp i en større enhet, så skapes den kraft som rett og slett er ustoppelig, mener Nakling.

Etter at pandemien rullet inn over Norge og Nordland har Nakling fått bruk for hele verktøykasse innen ledelse. Det har vært snakk om å takle kontinuerlige endringer, beholde de grunnleggende verdiene, se hver enkelt medarbeider, vise omsorg og gå i spissen for å drive bedriften videre.

– Verdifull, glødende og grensesprengende er nøkkelverdiene til alle som jobber ved teateret. Det er både hardt arbeid og mye gøy underveis, sier Nakling, og legger til at han håper det gjenspeiles i måten de opptrer på og jobber sammen.

–  Vi gleder oss allerede til 2024, når Bodø og Nordland skal virkeliggjøre den europeiske kulturhovedstaden. Da blir det tolv måneder med full innsats inn i dette særdeles spennende prosjektet, sier Nakling.

 

Her er en oversikt over forestillinger fra mars 2020 til mars 2021:

Solaris  -avlyst
 
Kolstads -siste premiere, strømmet digitalt
 
Lørdagskafe -begrenset antall gjennomført
 
Giedtine  -hvem eier vinden? Nordland og Trøndelag
 
Moby Dick -verdenspremiere (turné i Nordland utsatt)
 
Eggs’n Bakey -Nordland 
 
Virginias Julebrev -avlyst
 
Farlige forbindelser -Nordland
 
Så som i himmelen -Nord-Norge
 
 
 
 
Forestillinger under planlegging i 2021:
 
1001 Natt     mai-jun
 
Takvam     mai-jun
 
FRYD     mai 
 
Virus vår     mai
 
Moby Dick     aug-sep
 
Vinterlysfestival     sep
 
Mulegutten     okt-nov
 
Les mer om magiske opplevelser på  www.nordlandteater.no