Foto: Markus André Jensen

"Regjeringen må ta ledelsen og stenge ned Norge umiddelbart

Skrevet av erling solvang
11.03.2020 21:32 - OPPDATERT 12.03.2020 06:00

KORONAVIRUSET:

Skal vi utsette all møteaktivitet nå?

Koronaepidemien eskalerer i Norge nå. Regjeringen må ta ledelsen og stenge ned Norge umiddelbart. Hvorfor vente til det blir mer kritisk?

Italia fikk sin første påviste koronapasient den 20. februar, én uke før Norge. Nå har Italia rundt 10 000 smittede allerede og et sykehusvesen som ligger nede for telling og som må prioritere bort mange pasienter til den visse død fordi kapasiteten er sprengt.

Norge er nå på full fart mot italienske tilstander. Fortsatt er det slik at Folkehelseinstituttet sendes ut i første linje i krigen - for det er en krig det vi er inne i, foreløpig uten hærfører - og «anbefaler» i dag at arrangementer med over 500 deltakere avlyses eller utsettes.

Oppdaterte tall 10. mars på koronasmittede i Norge i dag er 277, en økning på 85 det siste døgnet mot mellom 20 og 30 nye tilfeller i dagene før. Vi er inne i en eksponensiell vekst. Fortsetter det slik, så er det høyst sannsynlig at det norske helsevesenet og befolkningen kommer i samme kjempetrøbbel innen kort tid.
I en sånn situasjon vil også alle reiser innenlands være forbundet med en stor risiko, en risiko som vi faktisk må ta stilling til. Helsemyndighetene/regjeringen på den annen side må etter hvert stramme opp, og hele byer og kommuner med relativt stor forekomst av koronavirus kan bli satt i streng karantene, f.eks. Oslo.

Ellers har VG etter min mening prestert den beste journalistikken under koronapandemien så langt og har en skarp melding til regjeringen i kveld:
https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/awo3M5/naa-haster-det-hoeie

I dag 11. mars melder nyhetene om over 400 registrerte smittede, men mange potensielle smittede er ikke testet pga. mangel på testeutstyr. Det betyr at det går rundt smittebærere hvor som helst i Norge nå som ikke vet det selv engang. Fem registrerte smittede i går kunne Folkehelseinstituttet ikke gjøre rede for hvor/hvem de ble smittet av. Koronavirusepidemien er på linje med Spanskesyken i 1918 og sannsynligvis verre fordi den gang var det et influensavirus som noen hadde immunitet mot.

Koronaviruset vi har nå er ikke et influensavirus og ingen har immunitet. Dessuten har WHO beregnet dødeligheten til 3,4% mens Spanskesyken hadde rundt 2% dødelighet. Dette er krig advarer de italienske legene.

Foreløpig har Norge ingen hærfører, helseminister Høie og regjeringen har inntatt en passiv og tilbakelent rolle i en situasjon som kan sammenlignes med 9. april 1940. Regjeringen må ta ledelsen og stenge ned Norge umiddelbart.

Les mer om:

Korona
Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.