Det blir ingen dueller med Kim André Råde og Rana FK, for Håkon André Stenersen og MIL den kommende sesongen. Med mindre lagene møtes i cupkvaliken, selvsagt. Foto: Roger Marthinsen

Ingen lokalderby mot Rana FK neste år

Skrevet av Roger Marthinsen
16.10.2019 12:49

Tverrelvdalen sier fra seg retten til 3. divisjonsspill. Det betyr opprykk uten kvalik for Rana FK.

Rana FK er klar for 3. divisjon. Dette er klart etter at fotballgruppa i Tverrelvdalen IL har besluttet å si fra seg retten til å spille kvalik om opprykk, og dermed en eventuell plass i 3. divisjon.

– Etter en omfattende og grundig analyse har vi besluttet å si fra seg retten til kvalifiseringsspill for opprykk til landsomfattende 3. divisjon. Avgjørelsen i fotballgruppa var enstemmig og i tråd med innstillingen fra sportslig ledelse, sier leder for fotballgruppa, Ole Andersen.

– Samtidig gratulerer vi vinneren i Troms (ennå ikke klar), Skånland OIF og Rana FK med opprykk til 3. divisjonen, når de nå slipper kvalifiseringskampene, sier Andersen.

Frank Aas i NFF Nordland bekrefter at konsekvensen av Tverrelvdalens beslutning, er at Rana FK slipper å spille kvalifisering, og nå er klar for 3. divisjon.

– Tre av fire 4. divisjonsmestere lag fra Nord-Norge skal opp. Når et av de fire lagene trekker seg, er de tre andre lagene som er divisjonsvinnere klare uten å måtte spille kvalifisering, sier Aas. 

Dette betyr at det ikke blir noe Helgelandsderby mellom Mosjøen og Rana FK neste sesong, ettersom MIL skal spille i 4. divisjon Hesa sammen med Sandnessjøen og Brønnøysund. 

Helt fritt for derby mot Rana-lag blir neste sesong imidlertid ikke: Med Rana Eks opprykk til 3. divisjon, er Rana FK 2 nå klar for 4. divisjon. Og også Åga IL har en plass i denne serien.

(Saken fortsetter under bildet)

Tverrelvdalen ble suverene seriemestere i 4. divisjon Finnmark. Nå har laget besluttet at de ikke vil gjøre noe forsøk på å rykke opp, og dermed er Rana FK nå klare for 3. divisjon.

[annonse]
I en pressemelding som Tverrelvdalen har sendt ut i dag, fremgår begrunnelsen for at laget, som ble suverene vinnere av 4. divisjon i Finnmark, har valgt ikke å gå for et opprykk:

"Ledelsen i Tverrelvdalen IL er både stolt og imponert over de sportslige resultatene til vårt A-lag som ble suveren vinner av Finnmarksserien 2019. Et stort flertall i årets spillerstall har forpliktet seg til full satsing i 2020 dersom det ville blitt spill i 3. divisjon. Fotballgruppa er sterk i troen at Tverrelvdalen IL ville vært ett av de tre avdelingsvinnerne i nord som ville fått retten til spill i 3. divisjonen gjennom kvalifisering (tre av fire). Til tross for at våre vurderinger er at vi sportslig ville vært kvalifisert, og har/fått et lag som kunne forsvart plassen i 3. divisjonen i 2020, har vi etter en helhetsvurdering kommet til at klubben som helhet ikke er moden for å delta i en landsomfattende serie. At suksesstrener Kjetil Thomassen tidlig annonserte at han ikke ville være aktuell som hovedtrener i 2020-sesongen har selvsagt blitt vurdert, men i avgjørelsen vår har dette ikke vært avgjørende.

Begrunnelsen er i hovedsak økonomisk og administrativt. Tverrelvdalen IL er en dugnadsklubb, kun med kontorleder i halv stilling. Det betyr at arbeidet med å skaffe økonomi til drift gjøres på dugnad, inkludert et omfattende markedsarbeid ut mot våre sponsorer i Altas næringsliv, som har gitt oss mange samarbeidsavtaler. Økonomien per i dag er ryddig, og vi er stolt over at vi betaler regninger og gjør opp for oss innen tidsfrister. En tradisjon er forankret i klubben om at vi skal "tjene" kronene før vi bruker dem. Det er noe vi neppe ville klart å følge opp med et en økning av budsjettet for A-laget på 1 til 1,5 millioner kroner. Våre fantastiske samarbeidspartnere i næringslivet har sagt at de er villig til å bidra med litt ekstra i et eventuelt opprykk. Dessverre ikke i en slik målestokk at det vil endre situasjonen med et stort udekket økonomisk behov. Vårt utgangspunkt i våre analyser har vært en at satsing med et lavbudsjett, men reiseutgiftene ville uansett ligget på rundt 1 million kroner.

Tverrelvdalen IL fotball er per i dag etter vår mening på et høyt nivå, og vi er stolt over hvordan vi sammen har klart å løfte klubben de siste ti årene. Vi har lag på jente- og guttesiden i alle årsklasser, tre seniorlag herrer og to damelag. Vi står foran et stort løft på aldersbestemt side, og lover at vi skal stå på for å gi våre seniorspillere et godt tilbud, både på herre- og damesiden. I denne situasjonen kan vi ikke risikere at klubben blir liggende i «ruin» etter ett års satsing over evne i en nasjonal serie, og at vi blir stående uten ressurspersoner med entusiasme, vilje og pågangsmot etter 2020-sesongen.

Vi ser at vår avgjørelse ikke er bra for Finnmarksfotballen. Styret er også beredt for at vi vil få kritikk, både internt og i fotballmiljøet, for at vi nå ikke tar utfordringen. For oss er imidlertid hensynet til Tverrelvdalen IL og alle de barn og unge vi har ansvaret for som har veid tyngst." skriver Tverrelvdalen i en pressemelding.

Frank Aas i NFF Nordland bekrefter at dette i prinisppet betyr at Rana FK slipper å dra til Skånland og spille kvalik kommende søndag, og at klubben er klar for 3. divisjon 2020. 

– Beslutningen er tatt, og øvrige lag er nå orientert, sier Aas.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.