Politikerbesøk på Fredlundskogen. Mette Nord (t.v.), Bjørnar Skjæran og Hilde Thorstensen Rosvold i samtale med en av beboerne. Foto: Mina Haugli

Politikere på besøk på Fredlundskogen: – Vår tids viktigste likestillingskamp

Torsdag ettermiddag fikk Fredlundskogen bofellesskap besøk av politikere fra Arbeiderpartiet midt i valgkampen. Tema for ettermiddagen var rett til full stilling og kvalitet i demensomsorgen.

Demensavdelingen på Fredlundskogen er Vefsns nyeste sykehjem, og er et flaggskip innen demensomsorg. I desember 2020 ble de sertifisert som Livsgledehjem. De har 24 langtidsplasser og 11 dagplasser, og 42 faste ansatte og 1 lærling.

Til stede var Rune Krutå (varaordfører), Bjørnar Skjæran (nestleder for Nordland Arbeiderparti),  Mette Nord (Fagforbundets leder), Sigurd Myrvoll (5. kandidat for Nordland Arbeiderparti), Lene Fagerli (tillitsvalgt Fagforbundet) og Jørn Eggum (Fellesforbundets leder). De ble tatt imot av Hilde Thorstensen Rosvold (leder Fredlundskogen) og Trond Jonassen (teamleder på Fredlundskogen). 

– Det er inspirerende å se den fantastiske jobben folka på sykehjemmet gjør, sier Skjæran. 

Hilde Thorstensen Rosvold (t.v.), Mette Nord og Bjørnar Skjæran. Foto: Mina Haugli

– Heltid er vår viktigste enkeltsak

Etter at sykehjemmet ble med i KS sitt heltidsprosjekt har de fått syv ekstra hele og faste stillinger. Flere av dem er medlemmer i Fagforbundet. 

– For Fagforbundet er kampen for heltidsstillinger vår viktigste sak i valgkampen. 40.000 av våre medlemmer er fanget i ufrivillig deltid, de får ikke tatt opp boliglån og de får ikke planlagt hverdagen sin. Nå er det deres tur, sier Mette Nord, og forteller videre om sine klare forventninger til partiene:

– De politiske partiene må sørge for at medlemmene våre får stillingsprosenter det går an å leve av og med. Heltid må bli en selvfølge.

Foto: Mina Haugli

– Vår tids viktigste likestillingskamp

– Retten til å få en full stilling er vår tids viktigste likestillingskamp. Ap vil ha statlige midler til å sikre heltid, endre arbeidsmiljøloven slik at rettighetene styrkes og at arbeidsgiver må bevise behov for deltid dersom det skal være aktuelt. Og til sist skal vi styrke kommuneøkonomien i stedet for å gi skattekutt til de som har aller mest, sier Skjæran, som også er medlem av Fagforbundet.

[annonse]
Mette Nord mener dette ikke bare handler om heltid for den ansatte, men også om å gi gode tjenester til brukerne.

– Deltidskrisa gjør at pasienter og brukere må forholde seg til unødvendig mange helsearbeidere, som gir dem daglig omsorg og pleie. Dette er uverdig for pasientene og brukerne.  Dessuten har vi under koronakrisa sett at smittefaren øker fordi de deltidsansatte tvinges til å ta vakter på flere institusjoner for å få økonomien til å gå opp. Dette er gode grunner til å øke heltidsstillingene i kommunene, det kommer brukerne til gode, sier hun.

Foto: Mina Haugli

Skjæran er opptatt av at en trygg alderdom er viktig for alle. Fra tidligere samtaler med ansatte på Fredlundskogen, vet vi at dette er viktig både for beboerne og deres pårørende.

– Alle fortjener å være trygg på at man selv eller de man er glad i blir tatt godt vare på når man blir eldre. Derfor skal vi gå til kamp mot deltid, skaffe faste hele stillinger. Det er bra for de eldre og det er bra for de ansatte. Dette skal vi bruke både penger og lovverk for å få til, sier Skjæran.

Les mer om:

Fredlundskogen
Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.