Foto: Kristian Rødvand

"Poenget er at Eolus ikke bryr seg. Fordi de føler at det er greit å la være å bry seg."

Skrevet av Jan K. Hanssen
04.06.2020 06:00 - OPPDATERT 04.06.2020 09:13

DEBATT: – Jeg vil tro at du har tatt deg tid til å lese naturmangfoldloven, Rosvold. For vi har alle og enhver et ansvar for å følge norsk lov og til å bruke hodene våre, skriver Jan K. Hanssen.

Eolus: Nesten standard med demonstrasjoner mot vindkraft. 

Ørjan Rosvold, byggeprosjektleder for Eolus i Øyfjellet, kan virkelig får satt ord på tingenes tilstand. Sitatet med uthevet tekst over er hentet fra et intervju i helg.no onsdag kveld. Rosvold er intervjuet etter en lang dag på jobb hvor plagsomme aksjonister på ypperlig vis har sørget for det som kanskje er en av hans mest traurige dager som sjef for den verste og styggeste naturraseringen i Vefsn på mange tiår. Rosvold viser til at det er vanlig med aksjoner mot vindindustrianlegg, og reagerer på at aksjonister sprang inn på et helikopterområde, i den hensikt å få stoppet helikoptertrafikk til og fra anlegget. 

Ja, Rosvold, det gleder meg at du har registrert at det har blitt vanlig at folk aksjonerer mot vindindustrien. Har du forstått hvorfor dette har blitt så vanlig? Skjønner du hvorfor svineriet som ditt selskap produserer oppe i fjellet vekker avsky? Dette sier du ikke noe om i artikkelen. Men du hevder som forventet at Eolus ikke driver ulovlig anleggsvirksomhet, og du understreker at det er viktig å følge demokratiske spilleregler. Problemet nå - for begge parter - er at motstanderne i lang tid har fulgt demokratiske spilleregler. Det har bare ikke nyttet mot kapitalkreftene i industrien du jobber for.

Dere er frekke og frimodige som hopper bukk over vilkår i konsesjonen og starter maskinene og bryter dere brutalt fram i fjellet før papirene er på plass og i orden (joda, vet at du vil hevde at alt er i orden). Dere ser ut til å avsky spilleregler. Dere vil kun løse inn skattepengene (grønne sertifikater) mine før utgangen av 2021. Det er det dere vil. Ikke noe annet.

Demokratiske spilleregler, sa du? Akkurat nå bryter ditt selskap norsk lov ved å sprenge og grave og bråke - hele døgnet. Er dere faen meg ikke riktig kloke? Dere forstyrrer og ødelegger for fugle- og dyrelivet, og begår flere lovbrudd som også politiet er gjort oppmerksom på. Fugler har hekketid. Jeg frykter at du og dere ikke aner hva hekking er, men jeg kan røpe at det krever en viss eleganse, litt ro og fred, og helst god stemning. Kort fortalt det motsatte av hva dere byr dere fram med der oppe i tåkeheimen. 

I tåkeheimen byr dere også på et solid og vedvarende forsøk på å rense bort levekårene til reindrifta. Ved å skremme rein, og bråke med alt som står i Eolus sin makt for å få bukt med de brysomme dyrene i flyttleia. Ordentlig god stemning der ja! Jeg skal ikke nevne rettighetene til reinndrifta. Eolus vet godt hva rettighetene innebærer. Poenget er at Eolus ikke bryr seg. Fordi de føler at det er greit å la være å bry seg. Det er tross alt noen eiere på kontinentet som skal tilfredsstilles før 2022. Kjør på!

Men dette er kun to av bruddene på spillereglene i demokratiet. Det tredje bruddet er bruddet på naturmangfoldloven. Rosvold viser stadig til svarteper i vindindustrinarrespillet; konsesjonen. Dette gyldne og hellige dokumentet dyrkes som om det var den svarte steinen i Mekka. En ny religion er født: Konsesjonismen. 

Naturen blir desverre ikke mangfoldig av et stykke konsesjonspapir. Trykksverte og signaturer fra blinde statsansatte i NVE og OED kan ikke skape naturmangfold når praksis er at Eolus ustoppelig graver bort myr, sprenger bort torv, lyng og stein, bygger 70 kilometer vei på det mest brutale vis, og setter opp 72 stk og nesten 200 meter høye fugle- og insektsdrapsmaskiner i et sårbart høyfjellsområde. Og sørger for plast, lyd-, og lys- forurensing i flere tiår. Og kanskje en og annen skvett hyrdaulikkolje. Pyttsann. Det er gammeldags å hegne om naturen. Vi har jo så mye av den. 

Jeg vil tro at du har tatt deg tid til å lese naturmangfoldloven, Rosvold. Du og dine sjefer. Hvis ikke så må du og dere ta dere en bolle. For vi har alle og enhver et ansvar for å følge norsk lov og til å bruke hodene våre. Vi sier vel i fra når vi ser noen stjele, gjør vi ikke? Vanlige folk: Straff og bøter. Eolus: Løftes fram på gullstol. 

[annonse]
Hvordan er det forresten med snøscooterføret nå om dagen, Rosvold?Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.