Per Kristian Olsen gjester første Aktuell Historie post-korona

Skrevet av Kristian Rødvand
13.10.2020 05:55

Samarbeidsforumet Aktuell historie er endelig i gang igjen etter Korona-krisen. Per Kristian Olsen er første gjest.

Onsdag 14. oktober kommer forfatter og journalist Per Kristian Olsen til Mosjøen for å snakke om sin bok Jevnet med jorden – Brenningen av Finnmark og Nord-Troms og temaet den omhandler på Kulturverkstedet.

Per Kristian Olsen er forfatter og journalist med lang fartstid fra flere kulturredaksjoner, blant annet Nationen, Nordlys og NRK Kulturnytt.

– Tyskernes begrunnelse for å ta i bruk den brente jords taktikk i Finnmark og Nord-Troms da de trakk seg tilbake, var å forhindre russisk invasjon. Den begrunnelsen var imidlertid en bløff. Det forelå ingen militær trussel fra russernes side. I virkeligheten var det NS-regimet og Reichkommisar Terboven som fikk Hitler til å gi ordre om at Nord-Norge skulle legges i aske. Hensikten var å forhindre de norske eksilmyndighetene i å bite seg fast i nord, skriver leder Folkeakademiet Vefsn Irene Bergsnev i en pressemelding.

– I boka viser Olsen til nye arkivfunn som beviser at det hele dreide seg om en krigsforbrytelse av dimensjoner. Hvorfor ble ingen tiltalt og straffet etter krigen for de ufattelige lidelsene som var blitt påført sivilbefolkningen i Nord-Norge?

Om boka blir det sagt:

Olsen har med eit formidabelt arbeid levert ei bok som vil bli ståande om krigens mest dramatiske kapittel på norsk jord. Alf Skjeseth, Klassekampen

Velskrevet beretning med meningers mot. Fredrik Fagertun, Nordlys.

Aktuell historie er et samarbeid mellom Folkeakademiet Vefsn, Vefsn historielag og Kulturverkstedet. Jevnet med jorden blir det første arrangementet i Aktuell historie etter Corona-krisen.

Jevnet med jorden – Brenningen av Finnmark og Nord-Troms – Forfatterforedrag med Per Kristian Olsen kan oppleves på Kulturverkstedet Onsdag 14. oktober klokken 19.00 

[annonse]

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.