FIKS FRIDAY: Tone Lynghaug og kollegane på Husfliden vil inspirere til gjenbruk og bevaring av gamle håndverkkunster, og inviterer neste fredag til fiksedag. Foto: Kjersti Krutnes

Tone inviterer til fiksing, på en av verdens største handledager

– Vi tenker at man trenger et lite motstykke til ukritisk bruk og kast, sier Husflidens Tone Lynghaug.


Husfliden går mot strømmen, og lanserer Fiksedagen på en av de største handledagene.

– Hos oss blir det ikke noen Black Friday. Vi snur på flisa, og lanserer Fiksedagen, sier , daglig leder ved Norsk Flid Husfliden i Mosjøen.

For fredag 29. november, på Black Friday som kanskje er en av verdens største handledager, åpner Norsk Flid Husfliden systua i Strandagta, og inviterer folk til å ta med seg favorittbuksa eller noe annet som trenger å fikses for å bli god som ny.

– Vi tenker at man trenger et lite motstykke til ukritisk bruk og kast.
Det er ikke noe galt i en god handel, men det er ikke veldig bærekraftig i å kjøpe ting, bare fordi de er billige, sier Lynghaug.

(Saken fortsetter under bildet)

Hanne Andreassen i full gang med redsign av brukte klær. Foto: Kjersti Krutnes

– For oss i Husfliden har bærekraft dype røtter, bunaden er vårt største og viktigste produkt, og ingen andre plagg er et tydeligere motstykke til bruk og kast enn bunaden, den er sydd for å vare i generasjoner, sier Lynghaug.

– Før var det barnelærdom å lappe en bukse eller stoppe en sokk. Slik er det ikke lenger. Men vi vil gjerne bidra til at denne lærdommen kan tas opp igjen, sier Husfliden-sjefen i Mosjøen. 

– Noe som også er aktuelt er redesign. Vi har tre dyktige damer på systua som kan gi gode råd om det. Samtidig kan de gi litt enkel opplæring i bruk av symaskinen, for de som trenger det, sier Tone Lynghaug. 

– I tillegg inviterer vi alle som har lyst på gode råd i forbindelse med strikking og hekling. Vefsn Husflidslag stiller også opp med sin gode kompetanse. Alt unntatt materiell, er gratis. Og så serverer vi Gløgg og pepperkaker, sier Tone Lynghaug. 

(Saken fortsetter under bildet)

En gammel topp har fått nytt liv som skjørt. Foto: Kjersti Krutnes

 

Det Norsk Flid Husfliden i Mosjøen gjør er en del av et landsdekkende tiltak, initiert av Norges Husflidslag. 

– I 2019-2022 jobber Norges Husflidslag med hvordan materialkunnskap, håndverk og husflid kan bidra til å gjøre oss til mer ansvarlige forbrukere gjennom satsingen Holdbart. Vi vet at folk setter mer pris på det som de vet det ligger arbeid i, enten man har laget noe selv, fått det i gave eller det er laget for hånd av en håndverker, sier Tone Sjåstad, som er kommunikasjonskonsulent i Norges Husflidslag.

– Det har blitt arrangert Fikselaug ulike steder i landet i vår og høst, som er utgangspunktet for denne aksjonen på Black Friday. Det har blitt varmt tatt imot—spesielt blant yngre som ikke allerede har denne kunnskapen, sier Sjåstad.

– Det å lage, reparere og utnytte ressursene som ligger nær oss var tidligere en selvfølgelig del av allmenndannelsen. Det er det ikke lengre. Samtidig er flere blitt opptatt av miljø og klima, og kunnskap om materialer og teknikker forutsetninger for å gjøre ansvarlige valg som forbruker. Velstanden vår, kjøpekraften og overforbruket har skapt enormt store utfordringer for kloden vår og livet på den. Dette blir spesielt tydelig på denne tiden av året med Black Friday og julegavehandlingen, hvor vi slår våre egne kjøperekorder år etter år. Det er ikke holdbart å fortsette drive næring på denne måten for noen, men da spesielt ikke for nisjebutikkene. Og mens handleposene fylles i høyt tempo av ting som ikke er ment for å vare, står Norges Husflidslag sine husflidsbutikker og håndverkere imidlertid for noe annet, sier Tone Sjåstad. 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.