Mange skal skaffe seg nytt pass før sommeren, og politiet oppfordrer dem som ikke trenger pass, til å vente med å få seg et nytt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

- Få deg nytt pass nå!

Trenger du nytt pass, er det smart å bestille det nå, allerede før jul!


Det er budskapet fra leder Liv-Anija Sande Koivunen i seksjonen for sivil rettspleie i Nordland politidistrikt.

Det er ledige timer ved de aller fleste passkontor i Nordland akkurat nå. I følge politiet.no er leveringstiden for pass i disse dager ca. 2-3 uker, pluss postgangen, ifølge en pressemelding fra politiet i Nordland.

–  Vi vet av erfaring at det blir knapphet på ledige timer dess nærmere fellesferien vi kommer, sier Koivunen. Et annet forhold er at bestillinger nå vil være mindre sårbare for de leveranseproblemene som vi har erfart hos leverandøren når pågangen har vært stor. Det kan dessuten, som vi erfarte i sommer, være forhold og uforutsette hendelser, utenfor politiets ansvarsområde, som kan føre til forsinkelser i leveransen for pass og ID-kort. Søker du om pass og/eller ID-kort i god tid, bør du i alle fall være litt tryggere på å kunne gjennomføre en planlagt ferie, sier Koivunen.

Også stor etterspørsel i 2023

I Nordland er det så langt i år produsert 52 481 pass og ID-kort. Til sammenligning ble det i normal-året 2019 produserte 31 234 pass. Dette er tall fra før ID-kortene ble lansert, men trekker man fra det som antas å utgjøre ID-kort-andelen i 2022, er det utstedt over 10 000 flere passdokumenter hittil i år sammenlignet med 2019.  

Politiet forventer at etterspørselen etter pass og ID-kort i 2023 vil være på omtrent samme nivå som i år. Av den grunn er det viktig at publikum utnytter den kapasiteten som finnes nå, slik at man unngår køer og flaskehalser til våren.

Før en pass-søknad kan sendes, må søker først bestille time hos politiet, der alle personopplysninger verifiseres og der det tas pass-bilde.

Ventetiden for å få nasjonalt ID-kort er nå 6-7 uker, pluss postgangen.   

 

Helge-åpent kontor i Bodø

De tre neste helgene, fram til søndag 11. desember, har Bodø politistasjon, som eneste pass-lokasjon i Nordland, åpent både lørdager og søndag. Det er enda mange ledige timer tilgjengelig. Dette en fin mulighet til å søke om pass for barnefamilier som ellers i uken vil måtte ta fri fra jobb og skole/barnehage for å søke om pass. I åpningstiden kan publikum, foruten å booke time til pass-søknad, også hente allerede ferdig produserte pass. Politiet i Bodø har nemlig liggende om lag 300 ferdig produserte pass som venter på sine eiere.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

pass