Foto: Ntb

Økt fare for snøskred gjennom påskehelga

Skrevet av Redaksjonen
17.04.2019 15:34

Varmere vær vil påvirke snøen over hele landet. I Nord-Norge vil dette føre til at sjansen for store skred øker.

Den største utfordringen i Nord-Norge er et vedvarende svakt lag som ligger dypt i snødekket. Det har så mye snø over seg nå at det skal mye til å påvirke det som skiløper, og det svake laget gir ikke fra seg faretegn som drønn eller at snødekket sprekker opp, skriver NVE i en pressemelding.

Når det nå blir varmere og etterhvert litt våtere vil snødekket over bli våtere og mykere, og siget i snøen øker. Da kan man regne med at det plutselig kan gå noen store eller svært store naturlig utløste skred som løsner nede i det vedvarende svake laget.

– Det er veldig vanskelig å vite når og hvor slike skred løsner. Hold derfor god avstand til bratte fjellsider. Hvis det først løsner et skred på det svake laget kan skredet bli svært stort, sier vaktleder i Snøskredvarslingen, Heidi Bache Stranden. 

I tillegg til dette skredproblemet vil det være økt fare for våte løssnøskred og mindre flakskred i tillegg til at sjansen for skavlbrekk også øker med stigende temperatur og nedbør som regn de neste dagene.

Her kan du sjekke snøskredvarslingen i ditt område.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.