Nytt korona-tilfelle i Bodø

Skrevet av Roger Marthinsen
22.03.2020 09:03

18 smittet i Nordland, Helgelandssykehuset har 222 ansatte i karantene.

Antall personer med bekreftet korona-smitte i Nordland steg i ettermiddag til 18, etter at det ble medlt om et nytt smittetilfelle av korona i Bodø. Dette er den niende personen i kommunen som har testet positivt på koronaviruset. 

Foruten Bodø har to personer i Rana, to i Vågan, en i Steigen, en i Sortland og tre personer i Hadsel testet positivt. 

Tall fra Aftenposten og VG viser at 206 sykehusansatte er smittet, mens 9.512 ansatte ved sykehus er i karantene. Rett før helgen ble det kjent at én ansatt ved Helgelandssykehuset Mo i Rana har testet positivt. Totalt 222 ansatte ved Helgelandssykuset er i karantene. 

Totalt har 2128 personer i Norge koronasmitte. 448 av disse er bosatt i Oslo, 665 i Viken fylke. 

Samtidig som kommuner på Helgeland har innført karantenebestemmelser for personer som har besøkt blant annet Oslo og Viken, mener jussprofessor ved Universitetet i Oslo Hans Petter Graver at kommunene ikke har hjemmel til å pålegge friske personer karantene fordi de har vært på reise andre steder i Norge.

Den nye forskriften om utvidet karantenebestemmelse i Rana ble innført 15. mars. Der fremkommer det blant annet at alle som ankommer Rana etter reiser utenfor Helgeland, ilegges hjemmekarantene i 14 dager etter ankomst. Dette mener Hans Petter Graver at kommunene ikke har anledning til.

– Kommunene har ingen som helst hjemmel til å pålegge friske personer karantene fordi de har vært på reise andre steder i Norge. Slike vedtak skal gjøres individuelt, og kan ikke pålegges med mindre man har påvist smitte eller mistenker at en person er smittet. De kommunene som setter friske folk i karantene begår ulovlig frihetsberøvelse, sier Graver til NRK. 

Ifølge NRK mener Folkehelseinstituttet at det ikke finnes faglig grunnlag for å anbefale karantenebestemmelser for folk som har vært på innenlandsreiser.  

Justisminister Monica Mælands kommunikasjonsavdeling skriver følgende i en e-post til NRK:  

– Mæland viste til at kommuner som ikke må, bør ta bort de lokale reglene om karantene og innreise. Om de mener at de må, så får de svare for det. 

Graver mener det er uklokt å ikke høre på hva regjeringen og myndighetene sier. 

– En ting er at de ikke hører på råd, det er jo ikke et rent juridisk spørsmål, men det er veldig uklokt av kommunene å ikke rette seg etter det justisdepartementet sier i dette tilfellet. Kommunene risikerer både straffansvar og erstatningsansvar, sier Graver. 

I går skrev NRK at regjeringen har gitt alle landets fylkesmenn i oppdrag å gå gjennom vedtakene til hver enkelt kommune, for å finne ut om vedtektene faktisk er lovlige.  

Sverige har så langt vært mildere i sine tiltal enn Norge, men begynner nå å stramme inn etter at det til sammen er registrert 20 korona-dødsfall i landet. Medier melder i kveld at blant annet afterski-steder nå begynner å stenge. 

----------

ØYSTEIN VAR DEN FØRSTE SOM TESTET POSITIVT I RANA. HAN HADDE DA VÆRT PÅ BESØK PÅ AFTERSKI-STEDET I ØSTERRIKE SOM KALLES "KORONA-BAREN": 

 

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.