Nytt farevarsel for Helgeland

– Vær varsom der det ligger fersk vindtransportert snø.


Varsom.no går søndag ut med farevarsel mot snøskred for Helgeland. Varselet gjelder mandag 5. desember og er det meldes om faregrad 2, moderat snøskredfare.

Skredproblemet skyldes nysnø og finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng, og særlig i leområder.

– Vær varsom der det ligger fersk vindtransportert snø, ellers stort sett stabile forhold, heter det i varselet.

– Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn, oppfordrer Varsom.

Snøvær og vind gjør at det blir dannet fokksnø-flak. Mest utsett er de aller høyeste toppene som hadde litt snø fra før. Skredfaren øker i takt med nedbøren og vindøkningen.

Værvarslinga viser 21 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør vil komme som regn opp til 600 moh natt til mandag. Det meldes om frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra nordvest om kvelden. -5 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Faren er typisk mens snøfallet pågår og opp til noen få dager etter. Det stabiliserer seg som regel hurtig etter snøvær, hastigheten er avhengig av temperatur og stråling, ifølge Varsom.

 

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.