Nye korona-instramminger - men barna kan fortsatt feire Halloween

Skrevet av Kristian Rødvand
27.10.2020 17:54 - OPPDATERT 27.10.2020 19:57

Ekstraordinære lokale tiltak fortsatt ikke nødvendig i Vefsn. Må likevel bidra for å unngå ny, nasjonal bølge.

Regjeringen har innført nye, nasjonal innstramminger i håp om å få 

– Grunnen til det er at vi har kommet til det punkt der det er nødvendig for å unngå ny nasjonal smittebølge, sier kommuneoverlege Hege Harbo Sjåvik. 

– Vi forventer nye smittetilfeller. Det popper opp i flere og flere kommuner, både enkelttilfeller og utbrudd. I Vefsn har vi vært kjempeheldige og har fortsatt ikke fått flere, og det viktigste vi kan gjøre nå, i tillegg til de generelle smittevernreglene, er å begrense antall nærkontakter. I tillegg har arbeidsgivere sitt ansvar. 

Hun understreker at nasjonale tiltak gjelder i Vefsn selv om vi har så lite smitte som vi har. Det må til for å få den negative trenden til å snu. Det er gjort spesielt målrettede tiltak mot grupper der man ser smitten drives.

– Det gjelder sosial omgang og importert arbeidskraft. Det veit vi er to viktige drivere.  I august var det 300 tilfeller i Norge per uke, i oktober har det økt til 900. Det betyr at det aksellerer. Det går feil vei nasjonalt, men det er ikke for sent å få det til å snu, sier Harboe Sjåvik.

– Det er lagt inn bestemte, målrettede tiltak. Jo mindre brei kontaktflate, jo enklere er det å gjennomfører smittesporing, følger varaordfører Rune Krutå opp.

– I et bredt sosialt lag er det mange tråder å nøste, derfor er vi veldig klare og tydelige på det. Vi må begrense gruppene som møtes.

 

TI DAGER KARANTEE OG TRE TESTER

[annonse]
Antallet gjester i private sammenkomster i offentlige lokaler  - som dåp, bryllup og bursdagsfeiringer - er nå nedjustert fra 200 til 50 personer. Kommuen følger opp med kontroller av serveringssteder. For offentlige arrangementer gjelder fortsatt 200-grensen, og 600 utendørs med fastmonterte stoler.

– Det er krevende for serveringssteder og hoteller å holde styr på dette, men det er absolutt nødvendig Registrere seg og vi som myndighet nødt Tim å følge opp og passe på at det håndheves

Mange smittetilfeller skytes importert smitte via utenlandsk arbeidskraft, derfor innføres det også strengere karantenekrav og testkrav for utenlandske arbeidere, og trafikklys-systemet med røde, gule og grønne fortsetter med fornyet styrke.

Fra røde land kan de ikke lenger teste seg ut av karantene i arbeidstiden, men må overholde ti dagers karantene. Noen få land gir unntak fra karantene i arbeidstiden, men men arbeiderne må innlosjeres i enerom de første ti dagene og testes tre ganger i samme periode. 

 

ANSVAR PÅ ARBEIDSGIVER

Krutå understreker at det hviler et stort ansvar på arbeidsgiver med å legge til rett for avstand og kontakte senteret for testing og sørge for at de blir gjennomfør.  Sentrene har for øvrig senket prisene og operere med en pakkepris for tre tester.

– Det er viktig at arbeidsgiver passer på, sier kommuneoverlegen, og legger til at det står bra til med innsatsen i Vefsn.

– I hovedsak gjør alle sammen en god jobb med å følge reglene og sørge for minst mulig smitte. Dette er fellesdugnad på sitt aller beste. Etter hvert som situasjonen endrer seg må vi akseptere at det blir innskjerpinger. Etter hvert blir det sannsynligvis lempet på kravene.

Harboe Sjåvik beroliger også med at det kunne vært verre.

– Det er anbefalinger som lokale tiltak som kan iverksettes. I mange utbruddskommuner er det allerede strengere. Det vi har i Vefsn er et minimum, men vi oppfatter situasjonen i landet som mer bekymringsfull. Vi vil vurdere tiltak fortløpende dersom vi får flere smittetilfeller, sier hun.

– Vi må unngå ny nasjonal bølge, og vi vet hvilke grupper som øker risikoen. Folk samles tettere i private ansamlinger. 

 Barna slipper litt billigere unna, og de som fryktet for Halloweenfeiringen kan puste lettet ut,.

– Vi vet at barn og unge i liten grad driver fram smitte, derfor er de unntatt og får liv til å sitte tett i klasserom og hjemme, og de får lov til å feire Halloween privat. De som går på skole og i barnehage sammen kan hvitere til små vennefest privat og passe på å holde seg til gruppene. Det kommer fort ut av kontroll. Det gjelder å ha oversikt over kohorter og sørge for å ta forhåndsregler når man går fra dør til dør.

 

GLAD FOR HVER DAG UTEN SMITTE

Hun understreker igjen at hun er fornøyd med tilstandene i Vefsn. 

– Jeg kan ikke gjenta det ofte nok hvor imponert jeg er over innsatsen. Folk er veldig flinke på smittevern, vi ikke redd for at vefsningen ikke skal få til dette også.

Vi må regne med nye oppdateringer fram mot jul.

– Det vil det komme endringer etter vert som situasjonen utvikler seg, så vi holder oss unna å spå hvordan det blir i slutten av desember, sier Krutå.

[annonse]
Selv om det ikke er helt krise i vårt land understreker Harboe Sjåvik at vi må gjør alt vi kan for å unngå at det blir det.

– Det har ikke gått galt i Norge enda, men vi på vei til et punkt der man vil miste kontrollen, og nå prøver vi å ta det tilbake igjen. Vi er avhengig av å få ned smittetallene i Norge, og vi må gjøre det vi kan. Vi tar en dag av gang, og jeg er glad for hver dag uten påvist smitte i Vefsn

LES OGSÅ: