«Når man blir 66 så gjør man som man vil,» heter det i sangen. Det stemmer kanskje ikke helt, men på det seksuelle området bør kanskje flere eldre tenke litt mer som det? Illustrasjon: Siv Norheim.

Ny nettside med fokus på eldre og seksuell helse

"Denne nettsiden er for alle som er 60 pluss, eller som har planlagt å bli det."

Foreningen Sex og Politikk har lansert en hjemmeside for eldre voksne og seksuell helse, skriver foreningen i en pressemelding.

«Denne nettsiden er for alle som er 60 pluss, eller som har planlagt å bli det,» inviterer styreleder Berit Austveg i nettsidens velkomstvideo. Nettsiden er også spesielt rettet mot helsepersonell som arbeider med eldre voksne og seksuell helse i sin arbeidshverdag.

Nettsiden Uke66.no er en del av et større nasjonalt prosjekt finansiert av Helsedirektoratet der Sex og Politikk samarbeider med Likestillingssenteret på Hamar, Foreningen FRI og KUN Likestillingssenter.

Under stadig utvikling og oppdatering

«Uke 66» er på samme måte som «Uke 6», som er Sex og Politikks seksualitetsmateriell for norske skoleelever, ment å være et levende og dynamisk kunnskapsmateriell. Det betyr at det stadig vil komme til nye artikler og være under revidering og bli oppdatert.

– Fram til nå har dette temaet vært alt for lite omtalt, og nå ønsker vi tilbakemeldinger og reaksjoner fra brukerne av siden, forklarer Tore Aasheim, seniorrådgiver hos Sex og Politikk.

– En slik nettside blir aldri helt ferdig, den bare bli bedre etter hvert som vi får tilbakemeldinger og legger ut enda mer materiale. Det er viktig for oss at Uke 66 både blir et e-læreverktøy som eldre voksne synes er relevant og inspirerende, og som helsepersonell finner nyttig i sin travle og hektiske arbeidshverdag, fortsetter Aasheim.

Til nå er det lagt ut over 40 artikler som inkluderer alt fra sjekking på nett og seksuelle hjelpemidler, til impotens og mangel på lyst, sex og sykdom, sex og medisiner, samtykke, sex på sykehjem, samt flere videoer, podcaster og øvelser for helsepersonell. Filmskaperen Ibrahim Mursal er ansvarlig for filmdelen i prosjektet og podcastene som ligger på siden er produsert av Pensjonistforbundet.

Åpen og gratis nettsted uten pålogging

Det er mange grunner til at eldre voksne og helsepersonell har utfordringer når det gjelder å kommunisere om seksuell helse, og nettsiden er ment å være en kunnskapsbygger og en brobygger for de to målgruppene. Det er også derfor alt materiellet på siden ligger åpent og gratis uten pålogging for alle som er interessert i temaet.

Sex og Politikk har samarbeidet med en rekke fagfolk om siden, og denne uken har rundt 40 000 medlemmer av Pensjonistforbundet blitt invitert til å komme med sine tilbakemeldinger om innholdet på siden.

[annonse]
– Det er utrolig hvordan temaet tydeligvis engasjerer og hvor direkte og konkrete tilbakemeldinger vi får, forteller Aasheim.

Allerede fått ønsker om mer innhold

– Er det ett tema som peker seg ut, så er det oppfordringen om å komme med enda mer innhold, forteller Aasheim, som på vegne av de fire samarbeidspartnerne skal presentere hele det unike norske prosjektet på den nordiske konferansen for klinisk sexologi som denne helgen arrangeres i Reykjavik.

– Nå håper vi at riktig mange tar seg tid til å stikke innom siden og komme med tilbakemeldinger, innspill og ønsker om hvordan de ser for seg en slik side, oppfordrer Aasheim, som forteller at det vil bli lagt ut nytt materiell på siden forløpende.

Blant annet er det allerede produsert over 20 små kortfilmer der helsepersonell og voksne eldre deler sine tanker og erfaringer rundt teamet. Det vil også bli utarbeidet et eget kursopplegg for helsepersonell som selv ønsker øke sin kompetanse på området.

– Vi ønsker fortsatt å komme i kontakt med enda flere eldre voksne i forskjellig aldre, med forskjellig kulturell bakgrunn, funksjonsevne, legning og så videre, om man lever alene eller sammen med noen andre. Det er viktig å speile også den eldre befolkningen i hele sitt mangfold, understreker Aasheim.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.