"Nordmenn har sagt ja til ødeleggelsene i den tro at de har vært snille barn"

Home for Xmas

Vi er midt i november, og handelsstanden insisterer på at julen står for døren. Den norske fjøsnissen er for lengst byttet ut med amerikanske Santa, som flyr over nattehimmelen på en slede trukket av reinsdyr, kledd fra topp til tå i Coca Colas farger. Tilfeldig er det naturligvis ikke, for at Coca Cola Company liker å assosiere seg med nettopp julehøytiden, er en kjent sak. At brusgiganten gir økonomisk støtte til en aktør som aktivt promoterer vindkraft på land, er det nok færre som vet. Er Coca Cola tjent med å sponse ZERO, nå som det blir mer og mer synlig hva vindindustrien gjør med Santas winter wonderland?

Noe av det som gjør vindkraftsaken til en skandale, er at Norges vassdrags- og energidirektorat ikke har sørget for grundige konsekvensutredninger i forkant av konsesjonstildelinger. Man har rett og slett unnlatt å undersøke hvor store naturarealer som blir skadelidende, noe både NRK og Motvind har påpekt. I fravær av fakta, har man legitimert utbyggingene med propaganda fra organisasjoner som ZERO, som har forledet nordmenn til å tro av vindkraftutbygging på land er nødvendig for å redde verden, blant annet gjennom å spille på skam. Nordmenn har sagt ja til ødeleggelsene i den tro at de har vært “snille barn”.

Vindkraftutbygging er “en liten pris å betale dersom vi skal nå FNs klimamål”, hevder ZERO-leder Marius Holm til NRK. Imidlertid er det ingen som har kunnet dokumentere at det som nå gjøres har positiv effekt. ZERO-lederen mener prisen er liten. Ja, prisen er selvfølgelig liten for ZERO, når det er reinen, hubroen og smølalirypa som må betale. Holms kalkulator fungerer nok som den skal. Det vi spør oss, er hva som har skjedd med Coca Colas kalkulator. Henger det på greip å støtte tyveri fra Santas hjelpere, når man år etter år knytter påkostede reklamefilmer opp mot julehøytiden? Hva skal dere svare når Santa kommer med standardspørsmålet sitt, Coca Cola?

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.