Nordmenn har dårlig kontroll på egne personopplysninger, sier en fersk undersøkelse. Foto: Illustrasjon.

Nordmenn har dårlig kontroll på egne personopplysninger

Skrevet av Frida Brembo-Egilsrud
05.02.2019 14:55

I dag, 5. februar, markeres «Safer Internet Day» over hele verden. Samtidig har nordmenn fortsatt liten oversikt over hvordan personopplysningene deres blir samlet inn og brukt.

Det viser en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Microsoft Norge. Kun en av ti føler at de har god oversikt over hvor egne data ender opp.

Mens hver tredje nordmann føler de har noe oversikt over egne personopplysninger, innrømmer annenhver nordmann å ha lite eller svært lite kunnskap om hvor egne data havner. Svært få mener de har god kontroll på egne data, står det i rapporten. 

– Trygghet på nett har vært i fokus lenge, men ifølge ferske tall har vi fortsatt en lang vei å gå. Funnene i undersøkelsen er et tydelig signal på at virksomheter må bli enda flinkere på å opplyse om hva som lagres av persondata og hva dataen brukes til. Virksomhetene må gi kort og oversiktlig informasjon om hvordan de behandler personopplysningene på en måte som folk forstår. Samtidig må nordmenn flest bli mer bevisste på hva de deler, forteller Kristine Beitland, direktør for myndighetskontakt i Microsoft Norge.

Trygg på nett

– Personvern handler om retten til privatliv, og mange innser ikke hvilken verdi dette har før personopplysningene havner på avveie. Personopplysninger er informasjon som kan være med å identifisere deg som person, som navn, adresse og bilder. Andre personopplysninger har en mer sensitiv karakter, som helseforhold eller seksuell legning.

– Vi går inn i en tid hvor bruk av ny teknologi og kunstig intelligens fører til mer og mer datainnsamling. Alle bør derfor ha et enda mer bevisst forhold til hvilke data de gir fra seg, sier Beitland i en pressemelding.

Tips til vern om personopplysninger:

1. Sørg for å ha unike passord for forskjellige kontoer og skru på 2-trinns bekreftelse der dette er mulig.

2. Ikke aksepter invitasjoner fra folk du ikke kjenner på sosiale medier.

3. Tenk at handlinger online, kan ha konsekvenser offline 

4. Ikke del sensitiv og personlig informasjon. 

5. Vær forsiktig med hvor du klikker.

6. Oppdater personvernsinnstillingene dine og antivirusprogrammet du bruker.

7. Bruk alltid en sikker nettverkstilkobling.

8. Be om råd fra mennesker du stoler på, dersom du er i tvil

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.