Loven om helligdagsfred begrenser hvilke aktiviteter du kan gjøre på søn- og helligdager. Foto: Pål Leknes Hanssen

Nei, du har faktisk ikke lov til å klippe gresset på søndag

Skrevet av Linda Ørstavik Öberg
11.06.2019 08:09

Sommeren er her med gress, busker og trær. Mange irriterer seg over naboens gressklipper søndag morgen, og trærne som tar all sol.

Snøen har smeltet, solen skinner og trærne i hagen har begynt å spire. Nå titter busker og trær frem, og man kan igjen høre lyden av motorsag og gressklippere.

Men er du klar over at det ikke er lov å klippe gresset på søndager ifølge helligdagsloven?

Du kan heller ikke kan ta deg til rette og hugge ned naboens trær eller beskjære deres busker, selv om solen blokkeres og allergien din spirer mens løvet faller over på din eiendom.

– Ikke ta loven i egne hender. Snakk med naboen, de aller fleste kommer til enighet hvis de bare slår av en hyggelig prat i ny og ne, sier sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne til huseierne.no.

Lov om helligdagsfred
Lov om helligdagsfred har som formål å «verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager.»

- De fleste har kanskje hørt om helligdagsfred, men har ikke noe forhold til denne loven og vet ikke hvordan man skal forholde seg til den, Meyer.

Det holder nemlig ikke å la gressklipperen ligge kun i kirketiden på søndager og andre helligdager. På disse dagene skal det faktisk etter loven være stille fra klokken 00 til 24.

Merk også at på påske-, pinse- og julaften etter klokken 16 gjelder helligdagsfreden.

Så hvis du er presset på tid i ukedagene, så er det faktisk lørdagen som gjelder hvis du skal klippe gress, bruke motorsagen eller lignende.

Snakk med naboen
Lov om helligdagsfred er en lov som politiet er satt til å håndheve, så du kan risikere både advarsel og bot dersom du blir tatt på fersken med gressklipperen.

Men en ting er loven, en annen ting er folkeskikk og oppdragelse.

Noen nabokrangler når rettssystemet, og naboer krangler om så mangt. Klassikere er fargen på nabohuset, trær, busker, hekk, mur, gjerder og tomtegrense. Veirettigheter og trampoliner er også kilder til uenighet.

Huseiernes Landsforbund oppfordrer naboer til å snakke sammen, og kommunisere om hvordan man skal løse store og små problemer og irritasjoner i nabolaget sammen.

– Ikke sag ned naboens tre uten tillatelse, og de fleste skjønner at det er dårlig stil å starte gressklipperen når naboens konfirmant skal feires på terrassen i huset ved siden av, sier Meyer.

Selv om det kan være fristende å ordne opp selv når naboen ikke kommer deg i møte, bør du ikke finne frem øks og motorsag. Du risikerer store kostnader hvis du tar loven i egne hender.

– Vi har flere eksempler på naboer som må betale flere hundretusener kroner i erstatning for ulovlig felling av trær. I tillegg kommer saksomkostningene, avslutter Meyer.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.