Illustrasjonsfoto

Nå blir det enklere å utbedre eldre boliger

Skrevet av Karoline Koldre, huseierne.no
13.05.2019 08:26

Ønsker du å heve taket eller innrede et loft, men orker ikke grunnet tungrodd regelverk? Nå får kommunene nye muligheter til å gi unntak fra tekniske krav ved utbedringer, som ikke utløser et helt batteri av kriterier.

Mange ønsker å gjøre endringer i eldre boliger, men ender opp med å ikke orke. Ofte blir det både for kostbart og for krevende for folk flest. Reglene har vært kompliserte, og både kommunene og boligeierne har hatt problemer med å forstå hva som gjelder. Det melder nettstedet til interesseorganisasjonen huseierne.no.

Regjeringen kommer nå med et forslag som går ut på at det skal bli enklere og klarere regler for arbeid på eksisterende bygg. Forslagene skal gi mer forutsigbar, likere og raskere byggesaksbehandling, og det skal gå fortere og være mer effektivt. Og – ikke minst - det skal bidra til at bygg er i bruk og ikke forfaller.

Dette er Huseierne fornøyde med.

– Huseierne ønsker at alle som eier sitt eget hjem skal ha størst mulig innflytelse på hvordan boligen kan utnyttes. At regjeringen nå fortsetter sin innsats for å forenkle byggereglene støtter vi fullt ut. Så må vi bare krysse fingrene for at kommunene landet rundt er villige til å benytte det slingringsmonnet regjeringen nå foreslår at de skal få, sier leder for medlemsrådgivning i Huseierne, Anders Leisner.

Fra råloft til bolig
Tidligere har reglene stort sett fokusert på nye bygg, men kravene har også fått effekt på eldre bygg, noe som har ført til lang kommunal saksbehandling.

Det nye forslaget gjør det og enklere å ta i bruk en fritidsbolig som helårsbolig, så lenge sikkerheten ikke blir dårligere, samt at man lettere kan omgjøre uinnredet loft i eldre bygårder til boligformål.

– På grunn av begrensninger og hensyn til bevaring, kan det være umulig å oppgradere et bygg til standarden som kreves. Med de nye reglene er det likevel mulig å foreta vesentlige forbedringer av bygget både med hensyn til økt brannsikkerhet, mer effektiv energibruk og bedre tilgjengelighet, sier Leisner.  

Forslaget kan bidra til at flere eldre bygårder oppgraderes til høyere standard, og i tillegg blir det enklere å utnytte de mange uinnredede loftene som finnes i de store byene i Norge.

Enklere å etterisolere bygg
Av flere årsaker kan det være praktisk umulig å oppfylle dagens energikrav fullt ut på gamle murgårder, og etterisolering av eldre bygninger kan i verste fall føre til fuktskader og dårlig inneklima.

Med det nye forslaget får kommunen handlingsrom til å gi eiere muligheten til å oppgradere standarden og utvikle sine bygg.

– Dette vil og kunne snakke til folks lommebok, avslutter Leisner.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.