Den nye hurtigbåten MS Fredrikke Tønder-Olsen kommer til Helgeland i løpet av helgen. Foto: Ray Borkamo

Nå kommer Fredrikke til sitt nye hjem

Skrevet av Roger Marthinsen
19.02.2021 15:38

Så snart prøvekjøringa er unnagjort, settes båten inn i Helgelandspendelen-ruta.

Den nye hurtigbåten MS Fredrikke Tønder-Olsen kommer til Helgeland i løpet av helgen. Etter utsjekk og prøveturer skal den splitter nye hurtigbåten inn i Helgelandspendelen mellom Sandnessjøen, Lurøy og Træna.

– MS Fredrikke Tønder-Olsen kommer til Helgeland i løpet av helgen. Men før den settes i drift, skal mannskapet i Boreal gjøre seg kjent og kjøre en del prøveturer, forklarer seksjonsleder Tone Øverli.

Etter testing og tuning er båten nå klar, og Nordland fylkeskommune overtok i dag den nybygde hurtigbåten fra verftet Brødrene Aa. MS F

redrikke Tønder-Olsen er bygget over samme lest som de to Nordlandsekspressene, men er forsterket og laget for signifikant bølgehøyde på fire meter, og skal dermed også kunne håndtere det røffe vinterværet ytterst i havgapet langs Helgelandskysten.

– Dette er en betydelig større båt enn fartøyet som opererer i sambandet i dag. De reisende har virkelig noe å glede seg til. Vi har lagt stor vekt på både passasjerkomfort, universell utforming og gode fasiliteter for mannskapet. Helgelendingene vil garantert få en bedre reiseopplevelse og langt mindre fare for kanselleringer når båten innfases. Fartøyet er utstyrt med de nyeste motorene på markedet i tilligg til at det er montert NOx renseanlegg. Dette er viktig for det grønne skiftet, sier Øverli.

Daglig leder i Boreal sjø, Steinar Mathisen, sier at mannskapet gleder seg til å ta i bruk nybåten så snart utsjekking er gjort.

– Som alltid når vi tar i bruk nye båter i et samband, må vi prøvegå ruten, og legge til de ulike anløpsstedene. MS Fredrikke Tønder-Olsen har manøvreringskapasitet som skal passe svært godt til de forholdene vi skal bruke båten i, sier Mathisen.

– Nå handler det bare om å bli kjent med båten, slik at vi kan frakte passasjerene trygt og godt i de ulike forholdene som vi vet det kan være langs Nordlandskysten, sier Mathisen.

Den nye hurtigbåten som skal inn i Helgelandspendelen er betydelig større enn dagens fartøy. Det stiller også noen andre krav til kaiene i området.

[annonse]
– Vi er i god dialog med Træna kommune for å finne en god løsning med flytebrygge på Husøy i Træna. Også på Lovund ser vi på hvilke kai-forhold som kan fungere best mulig. Fram til vi har flytebrygger på plass disse stedene, vil vi måtte bruke andre, midlertidige kaier, sier Tone Øverli.

MS Fredrikke Tønder-Olsen er 44,2 meter lang, tar 193 passasjerer, 16 paller gods og har en servicefart på 32 knop. Båten er bygget ved Brødrene Aa i Hyen.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.