Studentene snudde ryggen til rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, da hun åpnet studieåret på Nesna i fjor. Foto: Hans Petter Sørensen/FarOutFokus

Nå er de nominert til Årets navn

Skrevet av Ann Kristin Kjærnli
16.11.2020 20:14

Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland har nominert studentene på Nesna til Årets navn i akademia.

Det er kunnskapsavisen Khrono, en uavhengig nyhetsavis for høyere utdanning og forskning, som for første gang kårer Årets navn.

— Jeg er imponert over engasjementet rundt prisen som førte til at juryen fikk godt over 30 navn på sitt bord, sier redaktør Tove Lie.

Blant forskere, professorer, rektorer og debattanter er altså Nesna-studentene blant dem som er spilt inn.

– Vi har selvsagt nominert de flotte og engasjerte studentene på Nesna, sier Jenny Myklebust på vegne av Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland.

Prisen deles ut i desember av en håndplukket jury bestående av Khrono-redaktør Tove Lie, professor emeritus Rune Slagstad, Nupi-forsker Minda Holm, Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås og førsteamanuensis og nestleder i Akademiet for yngre forskere Jonas Stein.

Her er begrunnelsen for nominasjonen av Nesna-studentene:

Er det noen som virkelig har gjort seg bemerket og reist en viktig debatt i utdannings-Norge, så er det studentene ved Campus Nesna. De har stått rakrygget i en storm for sine rettigheter etter at Nord universitet vedtok å legge ned studiestedet, på tross av fusjonsavtalen og intensjonene med strukturmeldingen, der ingen studiesteder skulle legges ned. Last og brast bak studentene står også regionrådene på Helgeland og et enstemmig Nordland fylkesting.

Studentene har med sin skarpe penn skrevet en rekke krasse innlegg i debatten og gått i mot feilaktige påstander i saken. De ble landskjent da de demonstrerte ved rektors tale ved studieåpningen etter nedleggelsesvedtaket. De har stått på for å vise at stort ikke automatisk er å regne for kvalitet. Studentenes engasjement og kjærlighet til Campus Nesna, inspirerte folk på Helgeland til å etablere Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland. Folkeaksjonen har arrangert fire utdanningspolitiske konferanser der studentene har bidratt med sterke innlegg. Den 3. desember kommer boka "Kampen for Campus Nesna. Også der har studentene kvesset sin skarpe penn. Nesnastudentene står på for studenter i distriktet, for kvinners rett til utdanning, for retten til etter- og videreutdanning og livslang læring. 

Med utgangspunkt i det lokale engasjementet, har de organisert seg i den nasjonale studentorganisasjonen og opprettet lokallag ved Capus Nesna for pedagogstudentene. Gjennom arbeidet i Pedagogstudentene reiser de den lokale og regionale skolepolitiske debatten rundt Campus Nesna, til et nasjonalt nivå. De har deltatt i demonstrasjon utenfor Stortinget og holdt innlegg på Stortinget i forbindelse med SV sitt dok. 8 forslag, for å stoppe nedleggelsesvedtaket. Studentene har engasjert advokat og levert prosessskrift til Nord Universitet, i sakens anledning.  

[annonse]
Aksel Tjora NTNU har tidligere anklaget studentpolitikere for å være «karrierebevisste broilere som sleiker ledelsen opp i ræva». Han roser Nesnastudentene for sitt store engasjemet! "Jeg er derfor glad for at studentene ved Nesna viser en helt annen holdning og mitt håp er at den aksjonen her kan forplante seg til alle studentene i Norge for å stå opp mot mange endringer som er i ferd med å ødelegge institusjonenes særegne kvaliteter."

Nesnastudentene fyller alle kriteriene som er nevnt. De har fått stor oppmerksomhet og gjort seg og sin sak kjent. De har vært med på å reise flere viktige debatter i akademia, om autonomi for de høyere utdanningsinstitusjonene, om regionalpolitiske utfordringer for høyere utdanning, om studentene sine rettigheter og om kvalitet i høyere utdanning.
Nesnastudentene har helt klart gjort seg fortjent til hedersbevisningen Årets navn i akademia 2020.

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.