Kommuneoverlege Frode Berg tror det kan bli svært krevende å håndtere et utbrudd av denne typen.

Mutert virus er sannsynligvis påvist i Rana - vedkommende har mange nærkontakter

Skrevet av Hedda Hiller
25.02.2021 06:21

– Det er dette vi har vært bekymret for de siste ukene.

Rana kommune fikk meldt én ny positiv covid-19 test i ettermiddag. Smittested antas å være Bodø og smittekilde er kjent. Smittesporingsteamet har vært i kontakt med Bodø kommune og det dreier seg trolig om den sørafrikanske virusvarianten.

– Vedkommende, som nå befinner seg i Rana, er nærkontakt av en person i Bodø som er bekreftet smittet av den muterte varianten, bekrefter kommuneoverlege Frode Berg overfor Rana No.

Smittesporing er påbegynt og nærkontakter vil bli varslet fortløpende utover kvelden.

Mistanken om mutert virusvariant gjør at kommunen vil følge retningslinjene for intensiv TISK-strategi fram til vi vet mer. Dette innebærer bredere testing og at husstandsmedlemmer til nærkontakter også skal være i karantene inntil nærkontakt har testet negativt.

– Det er dette vi har vært bekymret for de siste ukene. Selv om vi ikke med sikkerhet kan si at det er snakk om en mutert virusvariant, er det meget sannsynlig, sier Berg.  

– Vi vet at de muterte virusvariantene smitter lettere og at det kan bli krevende å håndtere et utbrudd. Det viktigste nå er å gjøre godt smittesporingsarbeid og finne alle som kan være eksponert for smitte. Det vil ta noen dager før vi vet om flere er smittet. 

Berg bekrefter videre at vedkommende har mange nærkontakter - også i Rana.

– Hvor bekymret er dere?

– Vi er alltid bekymret når vi får positive prøvesvar, men hvor omfattende dette er, er for tidlig å si. Nå må vi kartlegge så godt som mulig, så fort som mulig, og rigge oss slik at vi kan ta mange prøver kjapt, sier Berg. 
 
– Vi har en stor fordel i saken, og det er at vi er forholdsvis sikre på smittekilden, og at smitten har skjedd i en annen kommune. Vi vet også allerede nå at vi trolig har med en mutert variant å gjøre. Det gjør at vi kan konsentrere oss om en person, agere på informasjonen vi har og starte et intensivt opplegg fra første sekund. Vi kan også iverksette kraftigere tiltak for de vi vet er eksponert.

[annonse]
– Hvordan skal resten av befolkningen forholde seg til dette?

– De som ikke blir kontaktet av smittevernsteamet i løpet av den nærmeste tiden, skal fortsette å ta sine forholdsregler som normalt, og avvente videre beskjed fra kommunen, sier kommuneoverlege Frode Berg.

Før dagens positive prøve, var det over to uker siden det kom en beskjed om et nytt korona-tilfelle i Rana, 9. februar.

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.