Politiadvokat Cecilie Øiesvold.

Million-bot etter dødsulykke

Østbø AS er ilagt bot på 1 million kroner etter arbeidsulykken der en mann fra Rana mistet livet.

Arbeidsgiver Østbø AS er ilagt bot på 1 million kroner, etter at 47 år gamle Leif Arne Engen fra Rana, mistet livet under rengjøring av en bensintank på en bensinstasjon på Tverlandet i oktober 2019.

– Grunnlaget for boten er mangelfull oppfølging av en lovendring fra 2013, som skjerpet kravene til arbeid i gassfylte tanker. Denne lovendringen var ikke blitt fanget opp, noe som førte til at rutiner og arbeidsmetodikk dermed heller ikke var blitt endret i henhold til den nye loven. Forelegget er gitt med hjemmel i arbeidsmiljøloven § 19-1 med tilhørende forskrifter, sier politiadvokat Cecilie Øiesvold.

I tillegg til arbeidsgiver har også oppdragsgiver for rengjøringen vært under etterforskning. Det ble opprinnelig gitt forelegg til begge foretakene. Mot oppdragsgiver ble det gitt et forelegg på 300.000 kroner, men etter merknader fra foretaket ble det gjort en ny vurdering. Resultatet av den nye vurderingen var at forelegget ble frafalt og saken henlagt.

Henleggelsen mot oppdragsgiver ble påklaget av avdødes pårørende og Arbeidstilsynet, men denne ble opprettholdt av Riksadvokaten.

– Saken har vært grundig behandlet, men har vært krevende å etterforske fordi den er knyttet til et komplisert regelverk. Dette er hovedgrunnen til at saken har tatt lang tid å ferdigstille, sier politiadvokat Cecilie Øiesvold.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.