Illustrasjonsfoto.

"Men vi undrer oss... Visste foreldrene til de vi traff i mai at datteren eller sønnen var på fest?"

Skrevet av POLITIETS NETTPATRULJE – NORDLAND
06.06.2021 17:00 - OPPDATERT 07.06.2021 06:02

En viktig forsommer-hilsen fra Politiets Nettpatrulje i Nordland: – Det å være foreldre er ikke alltid like enkelt, men det er viktig å være de foreldrene som snakker med ungdommene sine. Som setter grenser, setter foten ned og som tør å si nei.

Hei og god sommer til alle i Nordland 

Våren har begynt å slippe taket og snart er det sommerferie. I disse dager hvor gradestokken viser 20+ og restriksjonene fra Covid-19 blir færre, kan vi endelig begynne å se fremover mot mer normale tider. 

Vi har lagt bak oss en mai med mange høytidsdager og nå står sommerferien for tur.  Dette er fortjent etter en lang vinter preget av mange restriksjoner, og lite kontakt. 

For vår del i politiet kjennetegnes ofte sommeren og godvær ved at vi ser at unge og voksne tilbringer mer tid ute. I disse pandemitider forsterkes dette da det oppfordres til å møtes utendørs av smittehensyn. Og nå gjør det gode været oss litt bekymret.
For når vi ser tilbake på mai måned, var det en del mindreårige (helt ned i 13-års alderen) ute i de sene nattetimer uten tilsyn av voksne. Vi møtte også en del mindreårige ungdommer som var åpenbart beruset hvor politiet måtte bruke mye tid på å få informert foreldrene. I noen tilfeller var ungdommene så beruset at vi ble bekymret for helsa. Slik vi ser det er ikke dette en situasjon vi ønsker at ungdommen skal havne i. 

Det er viktig å understreke at det er mange flotte ungdommer der ute, og likeså mange tilstedeværende foreldre. Men vi undrer oss... Visste foreldrene til de vi traff i mai at datteren eller sønnen var på fest? 

Det å være foreldre er ikke alltid like enkelt, men det er viktig å være de foreldrene som snakker med ungdommene sine. Som setter grenser, setter foten ned og som tør å si nei. 

For ungdom liker foreldre som setter grenser, som prater om de rette valgene, og som bryr seg. 

Selv om vi foreldre får høre at "alle de andre" får lov, "dere" er så gammeldags, så teite, så liker faktisk ungdommen at vi bryr oss. 

Så til alle foreldre: 

* Tør å ta telefonen til foreldrene der din ungdom skal overnatte. Det verste som kan skje er at dere faktisk blir kjent. (Forts.)

[annonse]
* Si fra til din ungdom dersom de skal være alene i huset i helga vil bestemor/onkel eller naboen komme innom for å se til at alt står bra til. 

* Vær et godt forbilde! Vær våken og edru dersom ungdommene er ute på kvelden/natta. Ikke vær den som våkner opp med 30 ubesvarte anrop fra politiet og ditt barn. 

* Vær tilgjengelig og still opp som sjåfør! Både for din ungdom og vennene. 

* Tør å prate med andre foreldre om innetider. Det er ikke alltid at "alle andre" får lov. 

* Vær den som tør å si fra til andre foreldre dersom du er bekymret for deres barn. 

* Alle kan gjøre feil. Vær den som gir ungdommen en klem og trøst om de skulle trø feil. Vi har alle vært ung en gang. 

Det er mange utfordringer vår ungdom står overfor. Vi som foreldre er de beste forebyggerne og de beste forbilder våre ungdommer har. 

Ta gjerne kontakt med oss i Nettpatruljen dersom du lurer på noe.   

Vi i Nettpatruljen Nordland ønsker dere alle, foreldre og ungdom, besteforeldre og resten av innbyggerne en riktig god sommer.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.