Espen Skjerven Holen venter på nye lunger. Her med midterste datter, Mie Karoline, 7 år

Med livet på pause:
– Jeg har fremdeles mye jeg skulle ha gjort

Køen av nordmenn som venter på et nytt livreddende organ har aldri vært lengre.

Ved utgangen av juni stod 511 pasienter på listen, som nå er på sitt lengste noensinne, informerer Stiftelsen Organdonasjon i en pressemelding. 

For disse pasientene er det få, eller ingen andre behandlingsalternativer. Et nytt organ betyr at de kan leve lenger, eller få en langt bedre livskvalitet.

– I tillegg til at køene vokser, er det også mørketall. Noen er for syke til å komme på listen, mens andre aldri rekker å komme på den. I fjor døde 26 pasienter på venteliste, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Eneste sjanse

"Livet på pause" er temaet for Donasjonsuka i år, som pågår fra 18. til 25. september. For en som venter på et organ, dreier ofte livet seg om akkurat dét: Å vente, og det i uvisshet. For det er ingen garanti for at organet kommer.

– Nye lunger er min eneste sjanse for å få et langt liv, og å kunne være tilstede i mine døtres oppvekst, sier Espen Skjerven Holen.

39-åringen fra Sogn og Fjordane har en alvorlig medfødt lungesykdom, som gradvis ødelegger lungene og hjertet hans. Han er nå 100 prosent sykemeldt fra jobben sin, i påvente av en lungetransplantasjon.

– Jeg har så lyst til å leve, og har fremdeles så mye jeg skulle ha gjort, sier han.

Tider og antall organtransplantasjoner

[annonse]
Norge har blant de kortere ventetidene. Likevel er det noen som opplever å vente svært lenge. Det er mange ulike medisinske faktorer som avgjør om et organ passer en mottaker.

Gjennomsnittlige ventetid for et organ, og omtrentlig antall transplantasjoner i Norge i året:

  • Nyre: Over et år (250-300)
  • Lever: Rundt fire uker (100)
  • Hjerte: Halvannet år (60-70)
  • Lunge: Mellom et og halvannet år (40-50)

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.