Olav Nyjordet og MDG har valgt side i Rana-politikken: Det ferske partiet har sagt nei til å støtte skoleopposisjonen (her ved Allan Johansen) og sørger for at Rana fortsatt skal styres av Ap og Geir Waage (t.h.), sammen med Høyre og SV. Foto: Roger Marthinsen

MDG berger AP i Rana

Miljøpartiet De Grønne har bestemt seg for å danne et flertall sammen med Ap, SV og Høyre, i Rana. Det betyr fire nye år med Geir Waage som ordfører.

I likhet med i Vefsn så ble Sp største parti også i Rana, i kommunevalget. I Rana har imidlertid Ap dannet en koalisjon med Høyre og SV, mens Sp står sammen med Rødt, Venstre, Frp og Krf.

Når stemmene var talt opp, sto de to blokkene igjen med 18 plasser hver i det nye kommunestyret. Den siste stolen gikk til nykommer MDG, som altså havnet på vippen. 

I dag har MDG besluttet at de vil støtte Ap, SV og Høyre, og dermed sikrer de fore nye år for Geir Waage som ordfører.  

– Etter en grundig prosess med samtaler med alle de politiske partiene og diskusjoner innad i MDG, har vi besluttet å gå videre i sluttforhandlinger med Ap, Høyre og SV, sier MDG-leder Olav Nyjordet.

– Dette valget har vi gjort på bakgrunn av at det er her vi ser at vi kan få størst gjennomslag for våre viktigste saker og får satt klima og miljø på dagsordenen, sier Olav Nyjordet, som en forklaring på hvorfor MDG Rana har valgt å støtte koalisjonen Arbeiderpartiet, Høyre og SV, i stedet for å slutte seg til Sp, Rødt, Venstre, Frp og KrF.

– Rana går en spennende tid i møte og vi har stor tro på at Rana-samfunnet vil være tjent med et slikt samarbeid i tiden som kommer. Vi kommer tilbake med en pressekonferanse senere, når sluttforhandlingene er klare, sier Olav Nyjordet i en pressemelding som er sendt ut nå i ettermiddag.

– Vi takker for den tilliten velgerne i Rana har gitt oss og vi ser frem til å ta fatt på den konkrete politikken for en bedre retning på klimaarbeidet i kommunen vår, sier Nyjordet. 

MDG har hatt samtaler med begge fløyene i Rana-politikken helt siden valgresulatet viste at partiet – med én representant – havnet på vippen og i posisjon til avgjøre hvem som skal bli Ranas neste ordfører. Og der har man valgt å gå for en løsning der Geir Waage vil fortsette i ordførerstolen. 

– Jeg er glad vi kan samle oss og gå videre i en sluttforhandling, sammen med MDG. Det vi er opptatt av er å skape et styringsdyktig flertall, med tanke på å langsiktighet og stabilitet, sier Geir Waage.

[annonse]
Aps ordfører vil ikke kommentere ytterligere om eventuelle kompromisser som må inngås i saker der partiene i utgangspunktet har ulikt politisk ståsted, for å få på plass en endelig avtale med MDG. 

– Vi jobber nå nærmest kontinuerlig med dette, og det endelige resultatet vil bli presentert på en pressekonferanse så snart vi er ferdige, sier sittende ordfører i Rana, Geir Waage. Som etter MDGs beslutning, vil bli sittende som ordfører også i neste periode.  

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.