"Matsikkerhet er viktig fredsarbeid"

Skrevet av Høyres landbruksnettverk
12.10.2020 17:04

GRATULERER MED NOBELS FREDSPRIS - VERDENS MATVAREPROGRAM

Høyres landbruksnettverk gratulerer Verdens matvareprogram med Nobels fredspris. Prisen minner oss om hvor viktig internasjonalt samarbeid er for å sikre hele verdens befolkning tilgang til mat. Vi har i flere land, også i Norge, sett tendenser til proteksjonisme i forbindelse med korona-pandemien. Dette utfordrer fred og sikkerhet i verden.

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen fremhever at internasjonalt samarbeid synes å ha en mangel på respekt for tiden, og sier pandemien styrker grunnen for at Verdens matvareprogram mottar prisen. 

135 millioner mennesker var i 2019 rammet av akutt matusikkerhet på verdensbasis. Som følge av covid-19 anslår Verdens matvareprogram at antallet mennesker som vil oppleve sult vil nå 270 millioner i løpet av året, med andre ord en dobling siden i fjor.

Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv, sa Arnulf Øverland i sin tid i et dikt som handler om nazismens og fascismens frammarsj i Europa. Sult er et våpen i krig. Gårder brennes ned og infrastruktur ødelegges. Matsikkerhet er et viktig fredsarbeid. La oss løfte blikket og ikke bli fristet til å kun hegne om oss selv her på berget. 

Verdens matvareprogram trenger nå sårt støtte for å forhindre at pandemien får enda større konsekvenser. Berit Reiss Andersen sier at fredsprisen er et signal om at matvareprogrammet ikke må utarmes. Vi må mer enn noen gang legge til rette for samarbeid på tvers av land og verdensdeler for matsikkerheten. Her er Verdens matvareprogram en helt sentral aktør. 

Høyres landbruksnettverk: Guro Angell Gimse (Trøndelag), Margunn Ebbesen(Nordland), Torill Eidsheim (Vestland), Frida Melvær (Vestland), Ingunn Foss (Agder), Margret Hagerup (Rogaland), Elin Rodum Agdestein (Trøndelag), Bente Stein Mathisen (Akershus), Marianne Synnes Emblemsvåg (Møre- og Romsdal), Anne Kristine Linnestad (Akershus), Liv Kari Eskeland (Vestland), Solveig Sundbø Abrahamsen (Vestfold og Telemark) , Kristin Ørmen Johnsen (Viken) , Ingjerd Schou (Østfold), Aase Simonsen (Rogaland), Lene Westgård Halle (Vestfold og Telemark), Marianne Haukland (Troms- og Finmark)
 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.