"Makta ligger hos Eolus.  Rævdilterene logrer"

Skrevet av Inger Olsen
01.06.2020 15:21

DEBATT: – Vindindustrien sniker seg inn bakdøra når reguleringsregler og andre krav står i veien for hissig framdrift i naturen, skriver Inger Olsen.

Makta ligger hos Eolus. Rævdilterne logrer.

Eolus har etablert en uuttalt krig mellom politikerne og kommuneadministrasjonen i Vefsn. Dette skjer delvis ved å omgå kommuneadministrasjonen. Brev og søknader som normalt og lovpålagt skal sendes til kommuneadministrasjonen for saksbehandling, blir i stedet sendt direkte til politikerne. Fagfolk i kommunen blir derfor forbigått, trolig fordi Eolus frykter at fagfolk vil påpeke krav om lovpålagt saksgang. Som betyr tidstap og tapte penger for svenske Eolus. Stakkars søta bror.

Da er det bedre å trikse litt med dokumentformuleringer og sikre god glid for saken. Dvs. at gravemaskinene uten stopp kan fortsette ødeleggelsene i fjellet.
Tilbake sitter kommuneadministrasjonen og spør: Hvem støtter hvem? Bør jeg være redd for å få sparken dersom jeg sier noe? 

På politisk side møter politikere med stor innflytelse Eolus i ikke- offentlige møter og avtaler bestemte retninger for saker. Når det offisielle politiske møtet først blir satt, er saken avgjort. Uten at kommuneadministrasjonen reelt har saksbehandlet saken. Og godt hjulpet av politisk hersketeknikk, av partipisker, og rett og slett fordi politikere er feige og ikke tør å være kritiske i en sak som så til de grader har blitt en prestisjesak (i alle fall så ser ingen på ja-siden ut til å tørre å innrømme tabben Eolus, selv om argumentene for vindkraft er pulverisert av fakta).

Det er ironisk og paradoksalt at enkeltpolitikerne som har bidratt til å avgjøre ordrer fra Eolus på kammerset, gjerne blir erklært inhabile i offisielle møter. Sett fra utsiden ser det ikke så verst ut; alt er på stell og skuespillet er heller ikke ille. Spesielt Vefsn Ap har tross alt lange tradisjoner med kombinasjonen uoffisiell kammerspolitikk, men offisiell habilitet. 

I kombinasjonen inngår desverre kraftig informasjons- og demokratisvikt til velgere.

Til sist: Det jeg skriver her, er ikke veldig konkret. Det skyldes poenget jeg åpnet teksten med:  Vindindustrien er stygg og gjør som den vil. Vindindustrien sniker seg inn bakdøra når reguleringsregler og andre krav står i veien for hissig framdrift i naturen. Dette er en teknikk som i sin natur er vanskelig og ressurskrevende å etterspore og dokumentere, i alle fall for folk flest som meg. Resultatet er at avdelinger og enkeltpersoner i kommuneadministrasjonen og politikken settes opp mot hverandre, og at skyggepolitikk blir mer regelen enn unntaket i Vefsn. 

Litt informasjon siver likevel ut fra demokratiets høyborg (ironi). Det meste må desverre leses mellom linjene. Mitt håp er at mange flere ordinære skattebetalere setter ord på denne ekle følelsen som forholdet mellom kommunen og Eolus gir i alle fall hos meg. Ikke minst så bør kommuneansatte komme på banen. Nå.

 

[annonse]

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.