Nordlandsbenken, dersom meningsmålingen var valgresultatet: (øverst f.v.) Mona Nilsen (SV); Willfred Nordlund (Sp), Siw Mossleth (Sp), Bjørnar Skjæran (Ap). Nede f.v.: Dagfinn Olsen (Frp), Moa Nilsen (Ap), Bård Ludvik Thorheim (H) og Marianne D. Kvensjø (H). I tillegg kan et utjevningsmandat komme inn.

Måling: Slik blir Nordlandsbenken

Skrevet av Roger Marthinsen
23.04.2021 11:46

Slår meningsmålingen til, blir Senterpartiet suveren valg-vinner i Nordland.

Det er en målingen utført av Norstat for NRK som viser at Senterpartiet er klart størst i Nordland, knappe fem måneder før Stortingsvalget. 

Partiet får 28,1 prosent oppslutning, noe som er 9,5 prosentpoeng mer enn ved valget i 2017. 

Resultatet gjør Sp nesten ti prosentpoeng større enn Arbeiderpartiet, som er nest største parti med en oppslutning på 18,5 prosent. Og mens Sp fosser frem sammenlignet med 2017-valget og overtar plassen som fylkets største parti, faller Ap med 7,5 prosentpoeng i Nordland, sammenlignet med valgoppslutningen i 2017. 

Ved et eventuelt regjeringsskifte er Aps Bjørnar Skjæran aktuell for en minister-post – lurøyfjerdingen er koblet til ikke mindre enn fem statsråd-poster. I så fall vil Aps tredjekandidat, Øystein Mathisen fra Bodø, trolig innta Stortinget. 

Høyre er nesten like store som Ap i Nordland, med en oppslutning på 17,4 prosent. Også Høyre faller sammenlignet med 2017-resultatet, med 2,8 prosentpoeng.  

Dersom valg-resultatet i september blir lik resultatet fra denne målingen, vil både Sp, Ap og Høyre ende opp med to representanter hver på Stortinget. Men Sp kan være nær et tredje mandat, om fremgangen fortsetter. Og Høyre og Ap skal ikke falle mye, før representant nummer to kan havne i faresonen for å ryke ut av Stortinget.

(Saken fortsetter under bildet)

Nordland Sp kan glede seg over strålende meningsmåling, knappe fem måneder før valget. Andrekandidat Siv Mossleth og førstekandidat Willfred Nordlund er inne på sikker plass, og tredjekandidat Trine Fagervik kjenner ferten av en stortingsplass. Foto: Nordland Senterparti

To andre parti som har grunn til å være optimister med tanke på denne målingen er SV og Rødt.

[annonse]
Nordland SV og Mona Fagerås fikk plass på stortinget inneværende periode gjennom utjevningsmandat. Med 8,6 prosent oppslutning – 1,6 prosentpoeng bedre enn ved 2017-valget – er Fagerås inne på sikker plass, før utjevningsmandatene er fordelt. 

Rødt er et stykke unna mandat, men har nesten doblet oppslutning i denne målingen, sammenlignet med stortingsvalget 2017; fra 2,9 prosent til 5,2 prosent; en fremgang på 2,3 prosentpoeng.

Helt fornøyde er nok ikke Frp, som på denne målingen går tilbake 2,6 prosentpoeng og dermed mister ett av to mandater. 

Dette viser tallene for Nordland, fra målingen som Norstat har utført for NRK:


* SV har inneværende periode utjevningsmandatet, som ikke er "delt ut" i denne målingen

600 respondenter har blitt ringt opp i målingen i Nordland.

3-prosenten som har oppgitt at de ikke vil stemme på noen av de nevnte partiene, er fordelt slik: Demokratene (tre stemmer) og Pensjonistpartiet, Sentrum, Liberalistene, Grønt og Sosialdemokratene, alle én stemme. 

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.