Lena Elise Nyborg vil dra så snart som overhodet mulig. Foto: Kjærstin Berntzen

Lena planlegger å kjøre fra Mosjøen for å hente ukrainske flyktninger: –⁠ Vi kan ikke sitte stille og vente lenger

De siste ukene har Lena Elise Nyborg med fulgt med på hva som foregår i Ukraina med en vond følelse av maktesløshet. Hun ønsker å hjelpe, og vet hvordan hun kan gjøre det, men er avhengig av din hjelp for å gjennomføre planen.

Nederst i saken finner du link med informasjon om hvordan du kan bidra.

– Jeg føler at hele Norge ønsker å hjelpe, men vet ikke helt hvordan. Det går an å støtte hjelpeorganisasjoner, men det som haster mest er å få menneskene ut av området, sier Lena.

Sammen med samboer Jan Øyvind Westby har Lena avtale med HTS (Helgeland Transport Service), og så snart de har midlene på plass tar paret ulønnet permisjon og kjører sørover for å hente 40 ukrainske flyktninger.

Vil fylle bussen på både tur og retur

– Når vi først kjører sørover vil vi helst fylle bussen med forsyninger som flyktningene har bruk for. Da kan vi hjelpe flest mulig.

Vi har fått høre om utstyr som blir liggende ubrukt, og at det mangler systemer for å motta forsyninger, men dette er noe Lena har tatt høyde for.

– Vi har gode kontakter på plass i Lviv i Ukraina, og de holder oss oppdatert på hva som trengs til enhver tid. Klær er det ikke behov for akkurat nå, men det trengs flere pledd, mat med lang holdbarhet og en del annet. Dersom vi får dette til, vil vi hovedsaklig henvende oss til lokale bedrifter for å få tak i forsyninger, og vi har for eksempel allerede vært i kontakt med POWER for å få med oss powerbanks (batteribanker/nødladere).

Hovedmålet er altså ikke å levere utstyr, men å hente flyktninger ut av området. Bussen har plass til 40 personer, og de håper å fylle bussen.

– Det er kaos i Polen nå, og antallet flyktninger stiger for hver dag. Myndighetene i Norge og i andre land har begynt å ta imot noen, men det tar for lang tid å organisere en evakuering i regi av myndighetene. Så det er sagt, så har jeg stor tillit til myndighetene generelt.

Norske myndigheter fraråder nordmenn å reise til området, men de bryter ingen regler ved å reise. (Forts.)

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
– Det er ikke er anbefalt, men jeg kan ikke sitte stille og vente lenger. Det er nå de trenger hjelp. Vi skal uansett ikke inn i selve Ukraina, kun til Polen.

Alle som søker asyl i Norge må gjennom en registrering på mottaket i Råde.

– Jeg skulle aller helst ha tatt de med rett til Mosjøen, men det viktigste er å få dem til et trygt sted så snart det lar seg gjøre.

– Hvorfor kjører dere ikke fra Oslo i stedet?

– Det er på grunn av nettverk. I Oslo kjenner vi ikke så mange, men i Mosjøen har vi et bredt nettverk som kan bidra. Både privatpersoner og bedrifter. For å slippe å kjøre nedover med en tom buss, er dette derfor den mest effektive måten vi kan gjøre det på.

– Når planlegger dere å dra?

– Så raskt som overhodet mulig, med en gang vi har midlene på plass. Jeg skulle gjerne dratt allerede i morgen. Eventuelle hindringer underveis får vi tar om de oppstår.

Spleiselaget

– Vi prøver å få det til, men kan ikke gjøre det alene. Derfor har jeg opprettet en spleis, og målet er å samle inn 180.000 kroner. 150.000 vil dekke utgiftene til bussen og de to sjåførene som skal bli med, og resten vil gå til det som måtte trenges underveis av mat og annet. 

– Hvor kommer dette engasjementet fra?

– Jeg har ikke gjort noe som er i nærheten av dette tidligere, men det har heller ikke vært en slik krise før. Ikke i min levetid og i et land det er trygt å kjøre til. Vi har jo muligheten til å kjøre gjennom NATO-land for å komme frem til Polen.

Dette handler om medmenneskelighet og viljen til å hjelpe med alt hun kan.

I skrivende stund har det blitt samlet inn over 44.000 kroner, gitt av 94 ulike bidragsytere. Denne summen utgjør 24% av målet for innsamlingen.

– Det verste som kan skje er at vi ikke får dratt. Om det blir tilfellet, vil alt vi har samlet inn gis til hjelpeorganisasjoner som er i området nå. Hver krone som blir brukt skal vi dokumentere, og de som bidrar skal være helt trygg på at alt de gir kommer frem.

Om du har mulighet til å bidra, kan du gjøre det her: Hjelp flyktningene til trygge Norge (ekstern link).

Her kan du lese om russiske Gleb, som flyktet til Helgeland for å slippe å kjempe en krig han ikke tror på:

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.