SVs Christian Torset (t.h.) krever en uavhengig utredning av Nord-Norgebanen.

Krever uavhengig utredning av Nord-Norgebanen

Skrevet av Roger Marthinsen
26.08.2019 07:00 - OPPDATERT 26.08.2019 11:01

SV-leder i Nordland mener Stortinget må sende oppgaven til noen andre enn Jernbanedirektoratet.

SV-leder i Nordland, Christan Torset, krever en uavhengig konseptvalgutredning (KVU) av Nord-Norgebanen. 

Jernbanedirektoratet la 1. juli fram en utredning om Nord-Norgebanen, og siden har diskusjonen rast. Kritikken av utredningen har vært hard, og blant kritikerne er fylkesleder i Nordland SV, Christian Torset. Han krever at videre utredning må gjøres av uavhengige fagmiljø.

– Jernbanedirektoratets leder, Kirsti Slotsvik, gikk nettopp ut og underkjente sin egen utredning. Hun sa rett ut at Nord-Norgebanen ble dyrere enn direktoratets egen utredning konkluderte med. Det kan bety at direktoratet ikke er i stand til å gjøre en god utredning, eller at direktoratet tar en politisk rolle, og forsøker å skyte ned prosjektet før det er kommet i gang. Jeg tror begge deler er tilfelle, sier Torset.

Etter at utredningen ble lagt fram, har stadig flere partier konkludert med at videre utredning er nødvendig, og regjeringen har nå varslet at de vil be Jernbanedirektoratet om å gjennomføre en konseptvalgutredning (KVU). Torset mener Stortinget må sende oppgaven til noen andre enn Jernbanedirektoratet.

– Ja, definitivt. Direktoratet ligger under samferdselsdepartementet, som er styrt av Jon Georg Dale. Dale sa nei til banen mange måneder før utredningen forelå, og har en politisk interesse av å kvele prosjektet. De store svakhetene i utredningen er en annen grunn til bytte utreder. Vi vet også at fagmiljøer ofte binder seg til masta og holder på sine konklusjoner, og når direktøren på toppen av dette inntar en politisk rolle er begeret fullt. KVUen må gjennomføres av et uavhengig miljø, mener lederen for Nordland SV. 

– Jeg frykter imidlertid at flere av partiene som nå støtter en KVU gjør det kun fordi det er valgkamp. Jeg tror det kan være behagelig for dem at Jernbanedirektoratet gjør utredningen, og kommer med nok en anbefaling om å ikke bygge. Da kan de som er lunkne si at de har prøvd, og fortsette å prioritere den sørlige halvdelen av landet. Et uavhengig miljø vil mer sannsynlig gi utredningen den balansen som trenges, og lande på at Nord-Norgebanen er en god idé, sier Torset, som er klar på at han tror at Nord-Norgebanen vil bli bygget.

– Det er utfordringer med alle store infrastrukturprosjekter, men det er latterlig å påstå at jernbane i nord ikke lar seg bygge. Prisen er overkommelig, og alle andre vanskeligheter, så som viltpåkjørsler og liknende, lar seg løse. Eksempelvis ved å bygge brubane, altså en skinnegang på pillarer. Nord-Norgebanen tvinger seg fram, og stadig flere ser at den er en nødvendighet, ikke bare en mulighet, sier Nordland SVs Christian Torset. 

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.