Fra besøket i Bodø. Fra venstre: Steffen Danielsen, Richard Danielsen, Adrian Traasdahl, Denis Guz og Mikkel Krogstad Foto: Aksel Egge

Kraftig økning i brudd på arbeidsmiljøloven: –⁠ Mye slurv, og i enkelte tilfeller mer systematisk utnytting av unge ansatte

Sommerpatrulje-tallene for Nordland er klare.

LOs sommerpatrulje har i perioden 4. juli til 9. juli reist rundt i Nordland. Sommerpatruljen består av unge tillitsvalgte i LOs medlemsforbund, og har undersøkt arbeidsforholdene til flere hundre unge arbeidstagere i fylket. Patruljen har møtt mange unge som er fornøyde med å ha fått muligheten til å prøve seg i arbeidslivet, gjerne i sin aller første sommerjobb. 

– Vår oppfatning er at unge trives på jobb, og setter pris på at de har fått verdifull arbeidserfaring, sier LOs ungdomssekretær, Adrian Traasdahl i LO Nordland. 

Sommerjobb er ofte unges første møte med arbeidslivet og LOs sommerpatrulje vil bidra til å gjøre dette møtet så trygt som mulig. Mer kunnskap om rettigheter og plikter gir et sikrere arbeidsforhold, både for arbeidstaker og arbeidsgiver. 

Økning i brudd

Sommerpatruljen har sett en sterk økning i brudd på arbeidsmiljøloven fra 39 prosent i 2021, til 47 prosent i 2022. 

– Det er overraskende at vi nok en gang ser en økning i antall brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser. Særlig gjelder dette verneombud, ulovlig overtid og pauser, slår Adrian Traasdahl fast. 

LOs sommerpatrulje blir tatt godt imot av arbeidsgivere. De aller fleste er villige til å ta tak i det som ikke er som det skal være. LO er likevel bekymret for den negative utviklingen, og ber om at både arbeidsgivere og politikere tar det på alvor.

– Selv om de fleste forteller at de har det bra på jobb, ser vi at det er mye slurv, og i enkelte tilfeller mer systematisk utnytting av unge ansatte. Slik skal vi ikke ha det i arbeidslivet. 

Færre brudd knyttet til Kontrakt

[annonse]
Til tross for en sterk økning i den samlet bruddstatistikken, er det blitt færre brudd knyttet til arbeidskontrakt 

– Selv om vi ser flere brudd, er det bra at det er noen positive trekk ved tallene, sier Adrian Traasdahl. 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.