Rachel Elise Berg i Vefsn kommune.

Kommentarstorm etter avisoppslag: –⁠ La meg være tydelig -  saken dreier seg ikke om innsparing eller vilje

DEBATT: – "Skjemmes av Vefsn fy fan", "UHØRT",, "Vefsn kommune, et steg foran – fy flate førr en møkkagjeng som bestemme", "Det er fan me enkelte som bør skjemmes", er noen av kommentarene som haglet på nettet, skriver Kommunalsjef helse- og omsorg i Vefsn kommune, Rachel Berg.


«Anstein får ikke dessert i sommer»

Dette innlegget skal ikke handle om Anstein men om de utfordringene Vefsn kommune står overfor når det gjelder rekruttering av nødvendig arbeidskraft og hvilke konsekvenser det gir særskilt for helse- og omsorg. 

Men først et lite tilbakeblikk - Søndag 19.juni kom sak om «Anstein får ikke dessert» på trykk i Helgelendingen. (Krever abonnement)

Reaksjonen lot ikke vente på seg «Uhørt», «skammelig», «Alt tas i fra dem», «de tar fra dem som har minst fra før», «dette er helt uten sidestykke», «skammelig og smålig», Skjemmes av Vefsn fy fan», «UHØRT», Vefsn kommune, et steg foran – fy flate førr en møkkagjeng som bestemme», Det er fan me enkelte som bør skjemmes, «må vel være noen i administrasjonen som skammer seg, og noen på kjøkkenet som også spør seg selv om hvorfor jobber vi her»

Dette er noen av kommentarene som haglet på nettet. La meg være tydelig -  saken dreier seg ikke om innsparing eller vilje, det handler om at vi i likhet med svært mange kommuner har utfordringer knyttet til rekruttering av personell. Helse- og omsorg i Vefsn sysselsetter om lag 560 ansatte, det er kommunen største arbeidsplass. Vi dekker tjenester fra vugge til grav, kompleksiteten er stor. Ferieavvikling betyr at vi har behov for mye ekstra personell for å opprettholde tjenestenivået gjennom sommeren. Vi har i tillegg nettopp kommet ut av en pandemi, en pandemi hvor ansatte sto på 24/7. Ansatte har krav på og må ha ferie.

Vi har klart å rekruttere vikarer men ikke så mange vi skulle ønsket. Vi har en marginal bemanning innen hjemmetjenesten og sykehjemstjenesten i sommer, det betyr at vi kan måtte redusere på tjenestenivået. Vi har derimot ansatte og ledere som strekker seg svært langt for å levere gode tjenester. Vi har ansatte som utsetter ferie, vi har ansatte som arbeider ekstra gjennom sommeren og vi har svært dedikerte vikarer som står sammenhengende i jobb gjennom hele sommeren.

Tilbake til Anstein, det ordnet seg, det hadde ordnet seg for institusjonene før saken kom på trykk. I etterkant leser vi at det var bra man sa ifra og at man må tåle kritikk. Konstruktiv kritikk skal vi tåle men form og tone har alt å si fordi dette treffer hardest for de som gir tjenestene. Som en liten kuriositet sier administrator for en stor facebookgruppe «tommel opp jenter» dette er rettet mot undertegnede og enhetsleder. Takk men det begynner å bli noen år siden. 

Med ønske om en riktig god sommer

Rachel Berg

Kommunalsjef helse- og omsorg i Vefsn kommune

––––––––––––––

 

 

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.