Jørn Jønsberg (t.v) og Øystein Røsland (t.h). Foto: Human-Etisk Forbund
DEBATT

"Klarer du å endre mening?"

Vi oppfordrer derfor hver enkelt av oss til å pirke litt i hva som ligger til grunn for overbevisningene våre, skriver Human-Etisk Forbund.


Det norske demokratiet er en fantastisk ting. Gjennom demokratiet løser vi våre uenigheter på en fredelig måte. Slik er det i våre kommuner og på Stortinget. 

Det er imidlertid ingen selvfølge at dette skal fungere – heller ikke her i Norge. For at det skal fungere, må vi være enige om noen grunnregler. Det er det samme som i sjakk eller fotball. Uten en enighet om reglene, bryter spillet sammen.

Noen av disse spillereglene er at rasjonalitet overstyrer irrasjonalitet, og at godt dokumenterte påstander overstyrer udokumenterte og beint fram tullete påstander. Kort sagt: Rasjonell kritisk tenkning må legges til grunn. 

Hvis vi ikke greier å kvitte oss med de dårlige ideene, greier vi heller ikke å samle oss om de som fungerer. Da risikerer vi, i ytterste konsekvens, å ende opp i en retningsløs relativisme der vinneren som oftest blir den som roper høyest og samler den største heiagjengen. Dette er en oppskrift på et totalitært samfunn. 

Dette er et viktig tema for oss i Human-Etisk Forbund. Og når vi snakker om rasjonalitet og kritisk tenkning, er kanskje det aller viktigste selvkritikken og at vi alle er villige til å endre mening hvis vi innser at vi har tatt feil.

Vi oppfordrer derfor hver enkelt av oss til å pirke litt i hva som ligger til grunn for overbevisningene våre. Hvordan kan vi egentlig være sikre på det vi tror vi vet? Hvor har jeg informasjonen min fra? Har jeg den fra pålitelige kilder? Stemmer dette med logikk, vitenskapelig konsensus og det vi ellers vet om verden? Kan det være jeg tar feil?

Kritisk tenkning og rasjonalitet er en muskel som må trenes, siden det i mange situasjoner strider mot våre naturgitte impulser. Jo sterkere følelsesmessig engasjert du er i en sak, jo vanskeligere er det å tenke kritisk og rasjonelt. Rasjonell kritisk tenkning er altså ikke noe som kommer automatisk til oss – heller ikke til oss i Human-Etisk Forbund selvsagt. 

Men det hjelper å bli mer bevisst på det! 

Vi i Human-Etisk Forbund vil skape mer bevissthet rundt hvor lett vi alle blir offer for kjente tankefeil. Vi vil mane til mer bevissthet rundt hvor man selv står når det gjelder evnen til å heve seg over sine egne instinkter og tenke langsiktig, logisk og rasjonelt. Vi ønsker at vi alle skal se oss i speilet og spørre hvordan vi selv bidrar.

Greier vi det, bidrar vi også til å styrke demokratiet. Greier vi å bygge opp forsvar mot irrasjonelle konspirasjonsteorier og falske nyheter fra små og store despoter, har vi gjort noe viktig. Uten et godt forsvarsverk mot den totalitære faren slike tankebaner utgjør, rammes de humanistiske grunnverdiene vi trenger for å leve gode liv.


Øystein Røsland, leder i Human-Etisk Forbund Finnmark 
Helga Alver, leder i Human-Etisk Forbund Troms 
Jørn Jønsberg, leder i Human-Etisk Forbund Nordland 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.