– Jeg er gutt. Jeg er mann. Jeg er sønn, barnebarn, kjæreste, ekskjæreste. Jeg er same og jeg er homofil!

Skrevet av Atle Jørgensen
08.11.2018 18:37 - OPPDATERT 09.11.2018 07:01

Klare meldinger i ungdomskonferansen.

– Jeg er en sammensatt personlighet med utallige identiteter.

Erlend Elias gjør en entrè den divaen han er verdig. I dag uten rød løper, som han vanligvis er vant med, om vi ser på TV-programmet hans. Han gir av seg selv, og er i sannhet ikke selvhøytidelig, den gode Erlend Elias, det skal han ha. Og, språkbruken, den er saftig. Han er tross alt «Nordlending»!

(Saken fortsetter under bildet)

Underkapasitet i Mosjøhallen
Med nærmere 1000 personer til stede i Mosjøhallen torsdag, fikk wrapsen fra Hørt’stuo bein å gå på, eller nærmere bestemt, munner å mette.

Sofie Elise Ånes og Andrine Lyeng fra MED ungdom i fokus, i samarbeid med Vefsn kommunes utvalg for likestilling, integrering og mangfold (LIM), var mer enn fornøyd etter dagens konferanse med hovedfokus på identitet, og måtte stoppe påmeldingene da det ble underkapasitet i hallen.

Sisters are doing it for themselves!
Tale Maria Krohn Engvik, eller, «Helsesista» som hun kaller seg på Snapchat, hvor hun snakker om alt ungdom er opptatt av, starta dagen med et særdeles interessant foredrag. Ikke bare om identitet.

– Det skjer masse i samfunnet med ungdom. Overgrep, slåssing, fyll, misbruk av narkotiske stoffer. Mange ungdommer kvier seg for å snakke med foreldre, eller, i verste fall politi om disse tingene, sånn i utgangspunktet. Da er jeg her, og forsøker å rådgi så godt jeg kan.

(Saken fortsetter under bildet)

 Sofie Elise Ånes og Andrine Lyeng fra MED ungdom i fokus og Varaordfører Åshild Pettersen.

Tor Martins debut
Tor Martin Leines Nordaas ankom som ungdom på snart 40 år, og framkalte både latter og alvor blant de andre ungdommene i Mosjøhallen da han fortalte om sin egen seksuelle debut, «for noen år siden». Ublygt tilsto han at han var 22 år gammel da han mistet sin jomfrudom, så nå vet vi det.

– Oppildnet av egen innsats, søkte jeg om opptak på folkehøgskole. Alle gode kompisene mine hadde selvfølgelig fortalt meg at «det var der det skjedde».

«Alle hoder høyt løftet»
– Jeg dro på folkehøyskole med begge hodene mine høyt løftet, for å si det sånn. For å lære mer, for å bli viderekommen. Vefsn.no’s utsendte fikk ikke helt med seg hva Tor Martin ønsket å lære mer om, hvilke fag han ønsket å videreutdanne eller fordype seg i, for å si det sånn, men en viss fantasi og innsikt må det vel sies at undertegnede har opparbeidet seg gjennom et langt liv…

Tor Martin Leines Nordaas la ikke skjul på at stoltheten og selvtilliten var på topp etter den seksuelle debuten.

Holdninger og oppførsel bestemmer hvilket samfunn vi skal leve i
Varaordfører i Vefsn, Åshild Pettersen, fortalte at dagens konferansen var en del av Vefsn kommunes levekårsplan.

– Vefsn skal være et inkluderende lokalsamfunn hvor det er godt for alle å bo og vokse opp. Det kommer ikke av seg selv, men krever at vi hele tida og i alt vi gjør har fokus på toleranse, åpenhet, respekt og omsorg for hverandre. Vefsn ble nylig kåret til årets barne- og ungdomskommune i Nordland. Det er et tegn på at vi er på rett spor, og det hadde aldri skjedd uten de fantastiske ungdommene som på flere felt bidrar til å bygge lokalsamfunnet vårt, sa varaordføreren.

MED ungdom i fokus søker etter tilretteleggere
Sofie Elise Ånes og Andrine Lyeng, som i aller høyeste grad lever et «travelt, men meget givende ungdomsliv», kunne muntlig utbasunere at MED ungdom i fokus søker etter Tilretteleggere. Om noen føler seg kallet, er det bare å ta kontakt med jentene.

(Saken fortsetter under bildet)

Sofie Elise Ånes og Andrine Lyeng fra MED ungdom i fokus.

Æ e ikkje så flink å trene, men, æ e desto bedre å tenke på det!
De fleste i Mosjøhallen ventet nok spent på dagens hovedperson, Erlend Elias, og en rask, morsom og opplysende video ga oss en introduksjon av rikskjendisen. Her fikk vi se hvordan han leter etter det perfekte liv i form av trening, fettsuging, alternativ legebehandling som kopping, og selvfølgelig – Hollywoodglamour på TV, i beste sendetid. Og jeg må bare innrømme at jeg lo godt og ofte.

– Æ e ikkje så flink å trene, men, æ e desto bedre å tenke på det, kunne han fortelle. Vi fikk se Erlend Elias sitt første møte med en tredemølle, hvor han mildest talt var skeptisk. Men, han lot seg overtale, med forsikringer om at han «ikke ville dø av hjerteinfarkt». Syt og klag, det er en god dag – og, han endte opp som den aller første av PT’ens klienter som ikke hadde fullført de skarve minuttene på tredemøllen.

«Kæm e vi, å korsleis i Hælvete blei vi sånn»?
– Vi skal være oss sjøl, hvem i all verden ellers skal vi være?!? Jeg er gutt. Jeg er mann. Jeg er sønn, barnebarn, kjæreste, ekskjæreste. Jeg er same og jeg er homofil. Homofili var forbudt i Norge fram til 1972. Før dette, ble homofile fengsla, eller måtte gjennomgå tvungen psykisk behandling. Verden har gått framover, men, dårlige holdninger finnes overalt. Jeg flytta til Oslo i 1999 og jobba i butikk der. En penere Oslofrue sa til meg, «jeg vil slett ikke ekspederes av deg», da hun hørte dialekten min. Da sa jeg bare, «da kainn du tel Hælvete pell deg ut herfra»!

(Saken fortsetter under bildet)

Ingen har rett å dømme andre!
– Om jeg er outrert? Ja, i tifold. Men, det er sånn jeg er, jeg liker å være meg selv. Ingen har rett å dømme andre mennesker. Som homofil, og i tillegg same, tilhører jeg definitivt det vi kaller minoriteter. Som homofil betraktes jeg fortsatt som «annerledes», et ord jeg hater intenst. Eller som Erlend Elias selv uttrykte det, «et uttrykk æ hate så inn i Hælvete».

«Åååååå – men, e æ slank»?
– Dere ungdom er framtiden, og håpet for framtiden. Jeg er allerede for gammel, utdatert, for håpløs – jeg glemmer til og med å kildesortere. Det jeg vet, er at sosiale medier til dels kan være total virkelighetsforvrengning. Sier jeg, som er en ordentlig Facebookhore. Men, Erlend Elias fikk skryt og smiger fra ungdommen i Mosjøhallen. «Du er jævli rå»!  «Åååååå – men, e æ slank»?, repliserte han raskt, før han til slutt slo fast at «Til lags åt alle kan ingen gjera», fritt etter salig Ivar Aasen.

– Men, vær dere selv, for det er der identiteten deres er. I dere selv!

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.