Mandags kveld var det full rulle på kunstgresset i Mosjøhallen da Mosjøen ILs A-lag hadde årets første treningsøkt. Det var også første økta med de nye trenene Stefan Jensen Johnsen og Tore Dahl. Foto: Kristian Rødvand

Ingen seriestart i begynnelsen av august

Regjeringen sier nei til breddefotball-start. Nå tror de mest optimistiske på seriestart til høsten.


Norges fotballforbund har i dag fått beskjed fra regjeringen om at man av smittevernhensyn ikke vil åpne opp for verken treninger eller kamper for breddefotballen, i juli.

NFF har jobbet knallhardt for å få full åpning for breddefotball, samt få 2. divisjon kvinner og 3. divisjon menn lagt inn under samme pilot som toppfotballen, og dermed kunne åpne for seriespill. Dette har regjeringen i dag sagt klart og tydelig nei til.

"Bestemmelsens ordlyd som åpner for toppfotball gir derfor ikke adgang til unntak utover de seriene som allerede er igangsatt i tråd med nevnte pilot, og denne vurderingen er gjort av Helse- og omsorgsdepartementet som er ansvarlig departement for Covid-19 forskriften", heter det i et brevet som Kulturdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet i dag har sendt NFF.

Når en seriestart nå vil bli, er helt uvisst. Norges Fotballforbund og Norges Idrettsforbund er invitert til møte med politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet og Kulturdepartementet først 10. august – to dager etter datoen NFF hadde satt for seriestart for 3. divisjon.

– Nå kan vi helt utelukke oppstart da. Det jobbes for å få fremskyndet møtet som er satt til 10. august, men en oppstart i begynnelsen av august er utelukket, sier leder for Divisjonsforeningen, Kari Lindevik, som ikke legger skjul på at hun er kjempeskuffet over dagens beskjed. Signalene kulturminister Abid Raja ga for noen dager siden gikk nemlig på at NFF selv kunne avgjøre om det skulle åpnes for spill i 3. divisjon herrer og 2. divisjon kvinner i sommer.

– Nå er jeg bare veldig, veldig skuffet, sier Lindevik.

– Det som i hvert fall er helt ufattelig, er at man ikke kan åpne for fullkontakt-trening. Myndighetene har jo selv uttalt at trening ikke er problemet, sier Lindevik og viser til at myndigheten har pekt på reiseaktivitet til bortekamper som utfordringen. 

Selv om en seriestart i begynnelsen av august nå er helt uaktuelt, så tror Kari Lindevik fortsatt at det vil være mulig å få gjennomført en sesong.

– Dersom vi får seriestart i slutten av august eller begynnelsen av september, så skal det gå fint å få gjennomført seriene slik de er planlagt, sier Divisjonsforeningens leder. 

Ogsp fotballpresident Terje Svendsen er skuffet over regjeringens svar.

– Slik jeg leser brevet er det helsemyndighetenes tydelige anbefaling om at det ikke bør gis unntak for avstandskravet på en meter for spillere over 20 år som er utslagsgivende. Dette til tross for at helsemyndighetene har fastslått at kontakt i fotball medfører liten risiko for smitte, sier Svendsen til NFFs hjemmeside, fotball.no.

Fotballpresidenten sier videre at regjeringen ikke ser verdien av trening for alle, og at man gjør helomvending i spørsmålet om NFFs mandat til å innlemme nye liga-nivåer i toppfotballpiloten. 

Svendsen håper nå at møtet som er berammet til 10. august, blir fremskyndet.

– Et møte først 10. august kommer imidlertid sent for våre klubber som skulle vært midtveis i sesong nå. Vi ber hele regjeringen om å revurdere forslag til møtetidspunkt, slik at vi kan få en realitetsvurdering av vårt forslag til protokoll på et langt tidligere tidspunkt. Det mener jeg de over 50.000 spillerne i breddefotballen for voksne fortjener, sier fotballpresident Terje Svendsen. 

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.