Foto: Hedda Hiller

– I en moderne tid er vi opptatt av å kjempe mot mobbing. Likevel er ingen feiltrinn utelatt fra bygdedyret

Skrevet av Elin Iren Storvolleng*
01.10.2020 15:08

Jeg har gjort litt undersøkelser på bakgrunn av en opplevelse jeg hadde for ikke lenge siden. Denne opplevelsen fikk meg til å skrive inn «bygdedyret» i søkemotoren. Da kom det opp litt forskjellig.

«Hvis du ikke husker hva du gjorde i helgen, så gjør helt sikkert naboene det». Ment som spøk- men jeg tar denne setningen veldig alvorlig. Det er jo ikke til å stikke under en stol at ryktet går på små steder. Og «ryktet» er en farlig ting. En liten ting kan bli en enorm ting, fordi mens ryktet forflytter seg fra en munn til en annen, blir ryktet pålagt en rekke «sannheter» som veldig sjelden faktisk er sannheten. En fjær blir til fem høns.

Dette er ikke noe nytt, faktisk går dette fenomenet langt bak i tid. Men det skjer enda, og det synes jeg er spesielt. I en moderne tid hvor vi er opptatte av å kjempe mot mobbing, og prøver å få en kultur hvor det er normalt å ta vare på hverandre, og godta hver og en for den de er. Uavhengig av kjønn, legning eller religion. Likevel, spesielt på små steder, er ingen feiltrinn utelatt fra dette bygdedyret.

Personlig har jeg aldri forstått meg på akkurat dette. Jeg har hele mitt liv vært opptatt av at jeg ikke skal tro alt en får høre. En skal heller ikke fordømme før man vet mer om situasjonen som blir snakket om. Jeg stiller alltid spørsmål til det som blir fortalt, og ser alltid etter objektive vinklinger. Man kan aldri helt sikkert vite hvorfor en person velger den ene eller andre måten å gjøre ting på. Og det er alltid faktorer rundt som en utenforstående ikke kan forstå.

Men aller helst så spør jeg personen det gjelder, og får høre deres versjon. Og ryktene, de stopper hos meg. Jeg ønsker ikke å bidra til eller være med på denne ukulturen. Jeg vet at andre menneskers liv har blitt ødelagt på denne måten. Jeg vet også at denne ukulturen har ført til at mennesker har valgt å ta livet av seg.

Derfor tenker jeg at det er viktig å styre unna, og heller ta vare på folk. Har mennesker gjort noe dumt, tatt dårlige valg, gjort ting på en annerledes måte enn du ville gjort, sagt noe feil, vært uheldig eller andre scenarioer som kan bli snakket om - så tenk heller at alt har en forklaring. Du kan aldri sette deg inn i hva andres situasjon er eller var.

Det beste du kan gjøre er å snakke med personen, for dette gjelder faktisk et menneske. Og min erfaring er at du blir møtt med takknemlighet og et svar. Og respekt for at du tør.

Spør personen det gjelder og ikke spre rykter om ting du ikke vet nok om til å forstå.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.