OPPFORDRER TIL Å BRUKE SANSENE: – Alle våre egne merkevareprodukter som er merket med «best før» tilleggsmerkes nå med Se, Lukt, Smak, forklarer kommunikasjonsrådgiver for bærekraft i NorgesGruppen, Dyveke Elset. Foto: NorgesGruppen

I 2018 kastet matbransjen mat for 20,6 milliarder

Skrevet av Silje-Tamara Rojas
09.09.2019 10:29 - OPPDATERT 09.09.2019 10:45

NorgesGruppen har tatt grep med nedprising av varer, bedre merking og lenger holdbarhetstid hos forbruker. – Å redusere matsvinn er utelukkende positivt, sier kommunikasjonsrådgiver for bærekraft i NorgesGruppen, Dyveke Elset.

I 2018 kastet matindustri, dagligvarehandel, hotell, kantine og forbruker i Norge minst 390.000 tonn mat. Det er cirka 74 kilo per innbygger, skriver NorgesGruppen i en pressemelding publisert av NTB. 

– Det kartlagte matsvinnet i Norge er redusert med 12 prosent siden 2015 og det er veldig bra, men det er ingen tvil om at vi fortsatt kaster alt for mye mat, sier kommunikasjonssjef i Matvett, Anne Marie Schrøder

Kartleggingen som Østfoldforskning utfører hvert år på vegne av Matvett viser at vi i 2018 kastet mat til en verdi av 20,6 milliarder kroner, og som tilsvarer to prosent av det nasjonale klimagassutslippet.

Dagligvarehandelen og grossist står for 18 prosent av det kartlagte matsvinnet. Kommunikasjonsrådgiver for bærekraft i NorgesGruppen, Dyveke Elset, forteller at deres virksomhet har kuttet sitt matsvinn med 21% siden 2015.

– Å redusere matsvinn er utelukkende positivt. Det er lønnsomt, bra for klima og bidrar til en bedre fordeling av ressursene. Vi er på god vei til å nå målet om å redusere matsvinnet vårt med 25 prosent innen 2020, sier hun.

Vil hjelpe kunden til å kaste mindre

Hele 57 prosent av det kartlagte matsvinnet i Norge kommer fra husholdninger. Måltidsrester, frukt og grønnsaker og bakevarer er det som kastes mest i norske husholdninger.

Elset forteller at NorgesGruppen ønsker å hjelpe sine kunder med å kaste mindre mat, og tilbyr nye mer tilpassede konsepter i sine butikker.

– Ikke alle handler inn middag til fire, en del husholdninger består bare av en eller to personer. Både MENY og KIWI har derfor utviklet middagsløsninger som er mer fleksible og som passer små husholdninger, sier hun.

I 2015 lanserte Bakehuset «Våre minste brød» som er en tredjedel mindre enn vanlige brød.

[annonse]
– Disse brødene har blitt tatt veldig godt imot av kundene våre. Salget har vært stabilt siden lansering noe som tyder på at vi helt klart fyller et behov i markedet, sier Elset.

Oppfordrer til å bruke sansene 

I 2018 ble store deler av matbransjen enige om en frivillig tilleggsmerking av "best før"-merkede produkter med "ofte god etter". Ved å i tillegg designe et "Se, lukt, smak"-merke er tanken å få flere til å bruke sansene sine før de kaster mat som er gått ut på "best før"-dato.

– Noen ganger trenger man slike påminnelser i en ellers hektisk hverdag, sier Elset.

UNIL, som leverer NorgesGruppens egne merkevarer som Jacobs Utvalgte, Eldorado og Firstprice er dermed den første i bransjen som systematisk innfører dette merket.

– Alle våre egne merkevareprodukter som er merket med «best før» tilleggsmerkes nå med Se, Lukt, Smak. Dette skjer i forbindelse med designendringer og innføring av nye produkter med «best-før»-merket, forklarer Elset. 

Matvetts undersøkelser viser at færre kaster mat fordi den er gått ut på dato i 2018 enn året før.

– Færre oppgir "utgått på dato" som årsak til at de kaster mat. Nå håper vi at «Se, lukt, smak» vil forsterke denne effekten, sier Schrøder.

Tips til å redusere matkasting:

  • Planlegg måltider og mengden mat du tilbereder. Ta en titt på Matvett sin måltidsplanlegger.
  • Bruk tette restebokser til restematen og sett den kaldt. Dagens middag kan bli en god lunsj i morgen.
  • Se, lukt og smak før du kaster mat som har gått ut på "best før"-dato.
  • Plukk med den litt rare frukten og grønnsakene i butikken også. De smaker like godt! Velg de single bananene.
  • Ta en titt i Matvett sitt Brukopp-leksikon og lær mer om holdbarhet og riktig oppbevaring av ulike matvarer.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.