Træna er satt på Hurtigrutens ekspedisjonskart fra våren 2021. Her er Træna sett fra Sjonfjellet, gjennom Jan Inge Larsens objektiv. Foto: Jan Inge Larsen

Hurtigruten klar for faste Træna-ekspedisjoner

Skrevet av Roger Marthinsen
18.05.2019 19:29

Fra tidlig mai og ut september 2021 skal Hurtigruten anløpe Træna 30 ganger, og potensielt sette tusenvis av passasjerer i land på Husøya.

Hurtigruten har satt Træna på sitt rutekartet for sine ekspedisjonsskip, og skal i 2021 anløpe Træna 30 ganger med flere av sine skip.

Fra oppstart av nytt anbud i 2021 skal Hurtigruten drive sju av de elleve hurtigruteskipene i ordinær fart mellom Bergen og Kirkenes. Dermed blir flere skip frigjort til annen trafikk. Fra 2021 vil Hurtigruten ha en flåte på opptil 17 skip, der ti skal seile som rene ekspedisjonsskip. Det er noen av disse ekspedisjonsskipene som skal ha faste anløp av Træna, fra begynnelsen av mai til sent i september.

Hurtigrutens ekspedisjonsskip har en kapasitet på opp til 500 gjester. Det betyr at flere tusen Hurtigruten-gjester vil besøke Træna i perioden. Planlagt liggetid per anløp er åtte timer, fra klokken ni på morgenen til klokken fem på ettermiddagen. Dermed blir det god tid for passasjerene til å gå i land.

Den lange liggetiden gir betydelige muligheter for å skape reiselivsbaserte aktiviteter i Træna kommune. Hurtigruten forteller at man derfor går ut med planene allerede nå, slik at det kan gjøres forberedelser lokalt.

–Det viktigste for oss er at vi klarer å skape en god opplevelse både for gjestene våre og de som bor på Træna, samtidig som vi bidrar til en positiv utvikling av lokalsamfunnet, sier Hurtigrutens Sigrid Mogård, som denne uka besøkte Træna sammen med tre andre kolleger fra Hurtigruten. 

– Kultur- og naturopplevelser, som konsert i Kirkhelleren på Sanna, vil være en typisk opplevelse å tilby de besøkende. Andre eksempler kan være lokalmat, kulturvandring, badstue, ølsmaking, øyhopping og gåturer. Det som er kult med Træna er at det skjedd så mye innen kultur- og næringsutvikling i de siste årene. Generelt tror vi at opplevelsen av å komme ut i havgapet, og oppleve naturen, vil være stort for mange langveisfarende gjester, sier Mogård til Træna kommunes hjemmeside.

– Det er viktig for oss her på Træna at vi nå jobber tett sammen og inkluderer alle som vil være med, både lokalbefolkning, foreninger, lag og næringsdrivere, slik at vi oppnår en god balanse mellom alle hensyn som må tas i en så omfattende satsing, sier utviklingssjef i Træna kommune, Moa Björnson.

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.