Foto: Human-Etisk Forbund

Humanistisk konfirmasjon i 70 år!

Skrevet av Kjærstin Berntzen
05.05.2021 14:07 - OPPDATERT 05.05.2021 19:32

Human-Etisk Forbund markerer 70-årsjubileum for konfirmasjonstilbudet. Mye har skjedd siden den aller første konfirmasjonsseremonien fant sted i Universitets aula i Oslo 6. mai 1951.

– Det er fantastisk at Humanistisk konfirmasjon er blitt 70 år! Vi er stolte over det konfirmasjonstilbudet og den lange historien vi har i Nordland, sier leder i Human-Etisk Forbund Nordland Jørn Jønsberg. 

 

Fra 34 til 13 000 konfirmanter

34 konfirmanter sto til det som da het «borgerlig konfirmasjon» i 1951. Siden da har over 300 000 ungdommer valgt Humanistisk konfirmasjon. I 2021 konfirmerer over 20 % av årskullet seg gjennom Human-Etisk Forbund, noe som tilsvarer rundt rekordhøye 13 000 konfirmanter.

– I Nordland er det om lag 500 konfirmanter som velger Humanistisk konfirmasjon hvert år, forteller regionlagsleder. Det lokale konfirmasjonstilbudet finnes i hele Nordland, og dersom det er noen som ikke har et kurstilbud i nærheten, så har vi tilbud om leirkurs og digitale kurs. Det betyr at alle kan velge Humanistisk konfirmasjon, uavhengig av hvor man bor. 

– Humanistisk konfirmasjon er blitt et naturlig valg for mange, og vi er stolte av å være en del av norsk tradisjon, sier Jønsberg.

(Saken fortsetter under bildet)

Fra en av de første konfirmasjonene i Oslo rådhus. Foto: Human-Etisk Forbund

Takket være det frivillige apparatet

[annonse]
Arbeidet med konfirmasjon er en av de største aktivitetene lokallagene til Human-Etisk Forbund driver med. 

– Å arrangere konfirmasjonskurs og seremonier er en stor oppgave og det ville aldri gått uten et stort frivilligapparat, med lokale konfirmasjonsutvalg, kursledere og andre frivillige arrangerer.  

Gjennom konfirmasjonstiden skal unge få mulighet til å finne ut av hva de står for, og hva som er viktig for dem. Kurset de får i forkant av seremonien, tar blant annet opp temaene livssyn, identitet og kritisk tenkning. 

Leder i Human-Etisk Forbund Nordland Jørn Jønsberg. Foto: Human-Etisk Forbund

Går mot ny sesong. Selv om denne har blitt litt amputert 

Koronasituasjonen har fått sitt å si for gjennomføring av årets kurs og seremonier. Human-Etisk Forbund har måttet gjøre tilpasninger, og måtte dessverre utsette en del seremonier til høsten. 

Likevel gjør organisasjonen seg allerede nå klar for neste års konfirmasjonssesong. 

– Det er ikke lenge til påmeldingen til neste års konfirmasjoner starter, og det gleder vi oss veldig til. Her i Nordland åpner påmelding 1. juni for foresatte som er medlemmer av Human-Etisk Forbund, og 8. juni for andre. 

Foto: Human-Etisk Forbund