Skuespiller og danser Elisabeth Heilmann Blind. Foto: Petvin Sara

Hjemløs i sitt eget liv: Direkte fra India til Mosjøen med performance-forestilling

Skrevet av Kjærstin Berntzen
28.04.2021 20:21 - OPPDATERT 29.04.2021 18:10

Beretningen er fiktiv, men samtidig sterkt inspirert av Elisabeth Heilmann Blinds egne erfaringer gjennom mange generasjoner i det gamle Grønland.

Festspillene Helgeland presenterte i dag i en pressemelding performance- og danseforestillingen «Angerlarsimaffeqannigitsoq» - Den Hemløsa – The Homeless.

Forestillingen hadde urpremiere i 2019, og har fått positiv omtale internasjonalt. 

– Jeg hadde i utgangspunktet ingen intensjoner om å sette opp en forestilling for hele verden. Det bare skjedde. Når man skaper en sann og ekte historie basert på sitt eget liv, kan man få internasjonal anerkjennelse, uttalte skuespiller og danser Elisabeth Heilmann Blind til NT BUZZ etter deres forrige forestilling.

Forestillingen handler om shamankvinnen Meggu fra Västgrönlandsfår som må legge ut på sitt livs reise til den store verdenen «Sila» for å hente tilbake en ung manns fortapte sjel. Underveis går det fryktelig galt og hun havner i fengsel i Danmark i 1978. I samme celle våkner en ung mann opp.

 

INSPIRERT AV EGNE ERFARINGER

Dette er en høyst personlig beretning om å mislykkes i livet og gang på gang bli offer for seg selv og sine omstendigheter, men samtidig om å reise seg igjen og leve livet videre slik det er ment å leves. 

(Saken fortsetter under bildet)

Elisabeth Heilmann Blind. Foto: Dan Jåma

[annonse]
Her utforskes forflytninger i tid og rom, parallelltid og sirkulær dramaturgi. Hva er nå? Hva er i en annen tid? Hva er den virkeligheten du opplever og hva er den virkelige virkeligheten? Finnes den?

Beretningen er fiktiv, men samtidig sterkt inspirert av Heilmann Blinds egne erfaringer gjennom mange generasjoner i det gamle Grønland. Forestillingen er arbeidet fram i tett samarbeid mellom de utøvende og skapende kunstnere. 

Forestillingen samler utøvere fra Grønland, Finland, Sverige og Norge; tradisjonsjoiker og forteller Lars Heihka Blind (samisk/svensk), fiolinist og komponist Tuomas Rounkari (finsk), skuespiller og danser Elisabeth Heilmann Blind (inuitt/grøndlansk) og koreograf og sceneinstruktør Ada Einmo Jürgensen (samisk/norsk).

 

FORRIGE STOPP INDIA

Den planlagte Grønlandsturnéen ble flere ganger korona-utsatt i 2020 og til slutt utsatt til februar 2021, med planlagt oppøving i Kiruna en uke før. Hele turnéen ble avlyst i desember 2020.

– Vi har spilt forestillingen før, og skulle egentlig ha vært ute på turné nå. Forrige gang vi spilte den var i India i fjor. Vi kom tilbake til Norge to dager før Norge stengte, forteller Ada Einmo Jürgensen. 

Dette er dermed første gang på godt over et år at den spilles igjen.

– Kunstnere har fortsatt å jobbe kreativt gjennom det siste året, for å være klare det øyeblikket scenene åpner igjen, forteller Jürgensen videre.

Forestillingen var en del av prosjektet «Indigenenous Traces» Artist residens, med flere opphold i Granö, Sverige i 2018/19, samt en uke med prøver i Rana og en i Vefsn, og til slutt premiere i Granö 24. mai 2019.

Prosjektet var finansiert av «Granö Kulturforening» og «Kulturbryggan» i Sverige. I tillegg kom arbeidsdonasjonene fra Ada Einmo Jürgensen og Tuomma Rounkari, samt kostymer fra Nordland Teater.