– Viruset Rana oppfører seg ikke etter læreboka

Skrevet av Roger Marthinsen
26.11.2020 15:37 - OPPDATERT 26.11.2020 17:00

Kort inkubasjonstid, smitte uten å ha vært nær andre som er smittet og smitte fra personer uten symptomer: Dette er noe av det som gjør at man ikke får slått ned korona-utbruddet i Rana kun ved å følge læreboka.

– Viruset vi har i Rana oppfører ikke etter læreboken! Det oppfører seg på en måte som gjør at det vil ta tid å slå det ned. I hvert fall om vi ikke skal sette inn enda strengere tiltak enn de vi har i dag. 

Det fortalte kommuneoverlege Frode Berg da han orienterte formannskapet tidligere i dag. Dette er en av årsakene til at utbruddet i Rana fortsatt er pågående, fire uker etter starten.

– Sammenlignbare utbrudd andre steder har det tatt to-tre uker å slå ned. Her har det pågått i fire uker, og vi må regne med at det fortsatt vil pågå en stund fremover, sa Berg.

På spørsmål fra Rana No om hva kommuneoverlege Berg legger i at viruset ikke oppfører seg etter læreboka, forklarer kommuneoverlegen: 

  • Inkubasjonstid er svært kort hos de fleste. WHO anslår inkubasjonstiden til å vanligvis være 5–6 dager, i Rana har inkubasjonstiden for de fleste vært 1,5-2 døgn.
  • Flere har blitt smittet, selv om de ikke oppfyller FHI sine kriterier for å være nærkontakt. Man har ingen grunn til å tro at disse er eksponert for smitte andre steder enn det vi tror.
  • Man mistenker at personer uten symptomer har smittet andre.
Kommuneoverlegen er i dialog med FHI med sikte på å få besvart om det er noe konkret som skiller covid-19-viruset i Rana, fra andre kjente varianter. Dette med bakgrunn i både den korte inkubasjonstiden, men også at personer har blitt smittet utan at man kan påvise at de har vært nærkontakt med kjente smittetilfeller.  

– Nettopp på grunn av dette er det viktig at man er flink å holde avstand og ikke ha flere nærkontakter enn strengt nødvendig, understreker kommuneoverlege Frode Berg, som da han orienterte formannskapet understreket det å følge anbefalte tiltak er det eneste som kan begrense smitten.

– Portforbud, nedstenging, det er metoder som stanser smitten helt. Men det vil være svært inngripende og drastiske tiltak som ikke er ønskelig, sier Berg.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.