Konsernsjef Eivind Mikalsen i Helgeland Kraft er fornøyd med resultatet så langt i år.

Helgeland Kraft forventer et godt, men noe svakere resultat for 2019 enn året før

Skrevet av Ann Kristin Kjærnli
31.10.2019 14:04 - OPPDATERT 01.11.2019 06:01

Lavere kraftpriser ga Helgeland Kraft svakere resultat i tredje kvartal enn i samme periode i fjor.

Den våte vinteren og høyere vannkraftproduksjonen tidlig på året, bidrar sammen med relativt gode kraftpriser og ellers stabil basisdrift, til et resultat etter skatt for konsernet på 177 millioner kroner hittil i år, skriver selskapet i en pressemelding.

Dette er er et resultat som er 12 milllioner kroner bedre enn i fjor.

– Vi er fornøyd med resultatet så langt i år, sier konsernsjef Eivind Mikalsen.

Basisdriften i konsernet er fortsatt god, ifølge kvartalsrapporten, og driftsresultatet for tredje kvartal ble 95 millioner kroner, noe som er en reduksjon på 3 millioner kroner fra andre kvartal i år og en reduksjon på 38 millioner kroner sammenlignet med samme kvartal i 2018 . Da var resultatet 133 millioner kroner.

Svakere kraftpriser og noe høyere driftskostnader enn i 3. kvartal i fjor er hovedforklaringen. Hittil i år er driftsresultatet fortsatt styrket og ble 327 millioner kroner, mot 306 millioner kroner i 2018. Høyere vannkraftproduksjon enn samme periode i fjor veier opp for noe svakere gjennomsnittlig kraftpris hittil i år, resultatet fra nettvirksomheten er stabilt, og et styrket resultat fra strømsalgsvirksomheten bidrar positivt.

– Vi har hatt en veldig tørr og fin høst og dermed noe lavere vannkraftproduksjon enn normalen skulle tilsi i tredje kvartal. Samtidig har kraftprisene vært relativt gode og bidrar til et driftsresultatet hittil i år fra vannkraftvirksomheten som fortsatt er noe bedre enn på samme tidspunkt i fjor, sier Mikalsen.

For nettvirksomheten har det fine været bidratt til lite avbrudd og stabil god drift, og følgelig et resultat i tredje kvartal på samme nivå som fjoråret. Hittil i år er resultatet fra nettvirksomheten noe svakere enn ventet, men likevel på nivå med fjoråret.

– Strømsalgsvirksomheten fortsetter å levere gode resultater og har et driftsresultat i 3. kvartal som er bedre enn fjoråret. Hittil i år er driftsresultatet styrket betydelig fra samme tidspunkt i fjor som følge av positive bidrag fra Storuman Energi i Sverige og god forvaltning av hjemmemarkedet her på Helgeland, forteller han.

– Alt avhengig av utviklingen i tilsig av vann og kraftpriser videre utover høsten, samt en forutsetning om stabil basisdrift uten ekstraordinære hendelser, forventer vi et godt men noe svakere resultat for 2019 samlet enn året før, sier konsernsjef Eivind Mikalsen. 

[annonse]

Les mer om:

Helgeland kraft
Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.