Gikk du glipp av "Nordlands Jeanne d`Arc" på kino? Nå kommer filmen på NRK

Skrevet av Kristian Rødvand
22.04.2021 19:31

Dokumentaren om Liv Grannes vises på NRK på frigjøringsdagen.

I januar og februar har dokumentarfilmen om krigshelten Liv Grannes gått på kino i Nordland og i Trøndelag.  Grannes var fra Mosjøen og skrev seg inn i historien som Norges første kvinnelige SOE-agent og Norges høyest dekorerte kvinne under andre verdenskrig. 

Liv Grannes var en kvinne med nerver av stål og et urokkelig moralsk kompass, og hun måtte gjennom en rekke nesten umulige valg under krigen. Hun måtte ofre mye og vært svik, kjærlighet og tragedie. Tilnavnet "Nordlands Jeanne d’ Arc" fikk hun av britene, som lot seg imponere av hennes bragder. mens her i Norge har hennes historie ikke vært kjent – før nå.

Denne filmen forsøker å gi svar på hvem Liv Grannes egentlig var og løfter en dramatisk historie fra andre verdenskrig fram i lyset. Den involverer blant annet "Operasjon Jupiter", Winston Churchills plan fra om å invadere og frigjøre Norge i 1942, som for øvrig aldri ble satt i verk. 

INNSPILT I SJØGATA

Filmen er regissert av Fredik Horn Akselsen og har Mosjøkvinnen Julie Christensen Valla i hovedrollen som Liv Grannes, samt Sindre-Benedict Hendrichs som Grannes´ektemann Birger Sjøber. Johanne Fossheim og Mads Ousdal er filmens fortellerstemmer. I tillegg medvirker en rekke lokale skuespillere i mindre roller og som statister. 

Filmen har blitt til med god støtte fra Oladalens Venner og Hjemmefontmuseet i Vefsn, som også har fungert som filmlokasjon. Deler av filmen er også innspilt i Sjøgata.

I samarbeid med lokale historielag og kinoer har nesten alle kinoer i regionene blitt besøkt, men de som ikke har fått den med seg på kino får en ny sjanse lørdag 8 mai, selveste frigjøringsdagen, klokka 21:55. Da vises filmen på NRK1.

LES OGSÅ:

 

[annonse]

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.