Marius Meisfjord Jøsevold

Fykestinget i Nordland sier nei til endring i abortloven

Skrevet av Redaksjonen
08.03.2019 10:00 - OPPDATERT 08.03.2019 11:49

Under fylkestinget sist uke fremmet SV en uttalelse som sier nei til innskrenking av selvbestemt abort, som fikk flertall.

Gruppeleder for Nordland SV, Marius Meisfjord Jøsevold, er glad for at fylkestinget støttet SV og kvinners kamp for å bestemme over egen kropp.

– Over hele landet kommer både kvinner og menn til å markere kvinners rettigheter i forbindelse med 8. mars. Vi ser nå et historisk angrep på kvinners rett til selvbestemmelse, der det for første gang på 40 år kan komme en innskrenkelse i loven, sier Jøsevold.

Saken er sendt på høring, og må til behandling i Stortinget dersom loven skal endres. Jøsevold mener at det å gå gravid innebærer helserisiko, og jo flere fostre kvinnen bærer på jo større helsemessig risiko er det.

– Det er kvinnen som løper den medisinske risikoen ved et svangerskap, da bør det også være kvinnen selv som tar avgjørelsen om å fjerne ett eller flere fostre, avslutter Jøsevold, som oppfordrer alle til å markere kvinners rettigheter på 8. mars.

 

Uttalelse fra Nordland SV:

Nei til innskrenking av selvbestemt abort

Den nye regjeringen vil fjerne retten til selvbestemt fosterreduksjon før uke 12, og tvinge kvinner som har behov for fosterreduksjon til å møte i nemnd. Saken er nå sendt på utredning og må til behandling i Stortinget dersom loven skal endres. 

Fylkestinget i Nordland mener dette er et historisk angrep på kvinners rett til selvbestemmelse. Abortloven fylte i fjor 40 år og har sterk tilslutning i befolkninga. Det å gå gravid innebærer en stor risiko for kvinnen, jo flere fostre kvinnen bærer på jo større helsemessig risiko løper hun. Det er kvinnen som løper den medisinske risikoen ved et svangerskap, da bør det også være kvinnen selv som tar avgjørelsen om å fjerne ett eller flere fostre.  

Fylkestinget i Nordland ønsker ikke en innskrenking av kvinners rett til selvbestemt abort, og ber Stortinget si nei til denne lovendringa.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.