Illustrasjonsfoto Foto: Silje-Tamara Rojas

Fryktet en måned med langt flere omkomne i trafikken

Skrevet av Silje-Tamara Rojas
02.08.2019 12:18

Fire personer mistet livet i trafikken i juli. Det er det laveste tallet for sommermåneden siden 1954. Likevel har flere mistet livet i trafikken hittil i år, sammenlignet med i fjor.

Én person mistet livet i trafikken i Nord-Norge i juli, viser foreløpige tall fra Statens vegvesen. Den forulykkede var en 45 år gammel mann som kolliderte på sykkel ved eller i en fotgjengerundergang i Sandnessjøen, det opplyser Statens vegvesen i en pressemelding i dag. 

Ved utgangen av juli måned har ni personer mistet livet på nordnorske veger, hvorav syv i Nordland. For landsdelen er dette en svak økning sammenliknet med gjennomsnittet for de fem foregående årene, mens tallet for Nordland er nær en fordobling. 

Fylkesvis fordeling av de omkomne for perioden januar-juli er vist nedenfor, sammenstilt med tilsvarende tall for de seneste årene. 

Foto: Skjermdump/ Statens vegvesen

Fire omkom i trafikken i juli

Hittil i år har 54 personer mistet livet i trafikken mot 55 personer i samme periode i fjor. I juli i fjor omkom det ti personer, skriver Trygg Trafikk i en pressemelding publisert av NTB.

– Juli har historisk sett vært en måned med mange ulykker i trafikken, og vi fryktet en juli med langt flere omkomne. Vi har ikke opplevd færre enn et tosifret antall omkomne i juli måned siden 1954. Så er det viktig å huske på at dette er mye mer enn tall og statistikk. Det handler om mennesker og for de som har mistet sine kjære i trafikken er det liten trøst i en generell nedgang, sier fungerende kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Christoffer Solstad Steen.

Sommeren er langt fra over

I juli omkom det en bilfører, en bilpassasjer, en syklist og en MC-fører.

– Fortsatt er det for mange som mister livet i trafikken og vi har hatt flere alvorlige ulykker med hardt skadde også denne sommeren. Likevel kan det forekomme uforklarlige svingninger fra måned til måned, så det er all mulig grunn til å opprettholde og forsterke det viktige forebyggende trafikksikkerhetsarbeidet, sier Solstad Steen.

Sommeren er langt fra over, og Trygg Trafikk ber alle ta det med ro nå på tampen av sommeren.

– Sommeren har virkelig slått inn for fullt nå og da er det ekstra viktig at vi holder hodet kaldt i trafikken. For høy fart i sommermånedene er en av de vanligste årsakene til de alvorligste ulykkene. Ikke la deg friste av verken risikofylte forbikjøringer eller for høye hastigheter, sier Solstad Steen.

Det nærmer seg skolestart

Skolestart er rett rundt hjørnet og da er det mange ferske og uerfarne trafikanter som skal ut i trafikken.

– Første skoledag er en stor dag for de aller fleste, og mange spente barn skal gå til skolen for første gang. Husk at barna har et helt annet handlingsmønster enn oss voksne og de klarer heller ikke å høre hvilken retning lyden kommer fra. Vær ekstra årvåkne og la skolebarna våre få en trygg og god skolevei, avslutter Solstad Steen.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.