POPULÆRT: De unge er ivrigst på å sove ute, hele 63 prosent av de mellom 15-24 planlegger å sove ute i sommer. Foto: Wanda Nordstrøm/Norsk Friluftsliv

Friluftsliv er høyt oppe på listen over folks ferieplaner

Skrevet av Silje-Tamara Rojas
15.07.2019 21:46

Nye tall fra Ipsos viser at to av fem planlegger å sove ute i naturen i sommer, enten i telt eller under åpen himmel.

– Det er gøy at så mange planlegger å pakke soveposen i ferien. Vi er imidlertid ikke overrasket over tallene – det enkle friluftslivet er en viktig del av den norske feriekulturen som fortsatt står sterkt, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, i en pressemelding publisert av NTB. 

Unge aller ivrigst

Ikke overraskende viser undersøkelsen at unge er aller ivrigst på å sove ute. I aldersgruppen 15-24 planlegger flertallet, hele 63 prosent, å overnatte ute i løpet av sommeren. De mellom 25 og 39 ligger ikke langt bak – for denne gruppen er tallet 54 prosent.

– En bonus for unge er at det å sove ute er rimelig. Ofte er de fineste overnattingstedene overraskende nærme, du trenger ikke reise på noen lang ekspedisjon. Å telte ved et vann i nærheten, eller legge seg i soveposen under stjernehimmelen på terassen, kan gi uforglemmelige sommerminner, sier Heimdal.

Fritt fram i utmark

Allemannsretten gir oss i utgangspunktet lov til å sette opp telt i utmark, året rundt, likevel finnes det noen regler. Husk å holde avstand til bebyggelse – minimum 150 meter fra bebodd hus eller hytte. Teltet kan stå samme plass i inntil to døgn. Slår du opp teltet langt oppe på høyfjellet eller fjernt fra bebodde strøk, gjelder imidlertid ikke tidsbegrensingen på to dager.

Lasse Heimdal minner i tillegg om prinsippet for sporløs ferdsel i naturen.

– Husk å rydde teltplassen etter deg, og ta med søppelet hjem. Nå som det er sommer og høysesong for friluftsliv, er det ekstra viktig at vi viser hensyn til hverandre og naturen på tur, avslutter han.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.